Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa geeft groen licht voor overname Rendo door Electrabel

21-08-2006

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geeft toestemming aan Electrabel Nederland Beheermaatschappij B.V. (Electrabel) om Rendo Energielevering B.V. (Rendo) over te nemen. De toezichthouder constateert na onderzoek dat er als gevolg van deze concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op de Nederlandse energiemarkten.

Electrabel is in Nederland vooral actief als producent van elektriciteit en levert elektriciteit en gas aan eindverbruikers. Rendo is alleen actief op het gebied van levering van elektriciteit en gas aan eindverbruikers. Door de fusie wordt Electrabel op de Nederlandse markt actief op het gebied van levering van elektriciteit en gas aan consumenten. Het gezamenlijke marktaandeel van partijen op de Nederlandse markt voor levering van elektriciteit en gas aan eindverbruikers (waaronder de consument) is echter gering en er zijn voldoende andere grote en kleine spelers actief.

In het licht van de mogelijke overname van Suez, de moedermaatschappij van Electrabel, door Gaz de France heeft de NMa ook gekeken naar de gezamenlijke marktaandelen van Gaz de France (inclusief Electrabel) en Rendo in Nederland. Deze geven geen aanleiding om tot een andere conclusie te komen. De overname van Suez door Gaz de France is momenteel in behandeling bij de Europese Commissie.

Omdat de energiemarkten zowel nationaal als internationaal sterk in beweging zijn, heeft de NMa de energiesector onlangs opgeroepen te reageren op haar consultatiedocument over concentraties in de energiesector. De NMa heeft zon twintig reacties uit de sector ontvangen die zij momenteel bestudeert. Later dit jaar zal de toezichthouder haar uiteindelijke visiedocument publiceren.