Gemeente Amsterdam



Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie
Datum 21 augustus 2006
Kenmerk 114

Persbericht

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht

Werkbezoek minister Donner aan Van Traa-team

Vandaag, maandag 21 augustus, is de minister van Justitie, de heer Piet Hein Donner op werkbezoek geweest bij het Van Traa-team in Amsterdam. Samen met burgemeester Job Cohen en stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Centrum, mevrouw Els Iping, is gesproken over de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Amsterdam. Invalshoek voor beide bestuurders van de gemeente Amsterdam was dat deze aanpak op verscheidene fronten zeer grondig is, maar ze het ministerie wilde informeren over het feit dat voor een completere aanpak een samenwerkingsverband met de Rijksoverheid onontbeerlijk is.

De minister van Justitie heeft op uitnodiging van het van Traa-team uit Amsterdam een werkbezoek gebracht. De minister heeft zich tijdens het werkbezoek uitgebreid laten informeren over het succesvolle project van het bestrijden van crimineel gebruik van (sociale) woningen 'Doorzon' , dat in nauwe samenwerking met het van Traa-team, politie en de dienst Wonen is gehouden. Daarnaast is uitgebreid gesproken over de situatie op de Wallen naar aanleiding van de recente screeningen van bordeelhouders door het landelijk bureau Bibob. Verder is de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, zoals witwassen in vastgoed en geforceerde overnames van bedrijven, onderwerp van gesprek geweest. Probleem o.m. hierbij is dat er weinig aangifte wordt gedaan van deze zaken en het daarom lastig is om strafrechtelijk onderzoek te doen. Aandachtspunt hierbij is dat, wil de gemeente Amsterdam verder succesvol vanuit de bestuurlijke aanpak de criminaliteit aanpakken, er een goede informatiepositie moet zijn om samen met politie, justitie en de fiscus op te kunnen treden. Als -lokale- overheid alleen lukt dit niet. Als samenwerkingspartner is de rijksoverheid noodzakelijk, aldus de boodschap van zowel burgemeester Cohen als stadsdeelvoorzitter Iping aan minister Donner. Het gesprek hierover resulteerde o.a. in een toezegging van Donner dat 'hij wil onderzoeken of bij de bibob-regelgeving een gebiedsgerichte aanpak mogelijk is, zodat bijvoorbeeld problemen in het wallengebied effectiever kunnen worden aangepakt.'Het werkbezoek eindigde met een uitgebreide wandeling door het wallengebied.

Pb-114

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hendrik Wooldrik, Bestuursvoorlichting, 020 552 2252 Martien Maten, afd. Communcatie stadsdeel Amsterdam-Centrum, 020 552 4331


---- --