Brel 2 van Toneelgroep Oostpool te zien op theaterfestival TF-1


Extra: uniek nachtconcert in Stadsschouwburg Amsterdam
AMSTERDAM, 20060822 -- De productie Brel 2 van Toneelgroep Oostpool is geselecteerd als hoogtepunt van het theaterseizoen 2005/06 door het landelijke theaterfestival TF-1, dat plaatsvindt in Amsterdam van 26 augustus tot en met 13 september 2006. Brel 2, een monoloog en een concertgedeelte, zal tijdens het festival in reprise te zien zijn in Stadsschouwburg Amsterdam op vrijdag 8 en zaterdag 9 september (beide avonden aanvang 20.15 uur). Op zaterdag is er tevens een uniek nachtconcert in Stadsschouwburg Amsterdam om 24.00 uur. Brel 2 is afgelopen seizoen enorm succesvol geweest en speelde voor uitverkochte zalen. Ook werd de productie genomineerd voor de Toneelpublieksprijs.

TF-1 - jury, selectie en juryrapport
De vakjury van TF-1, bestaande uit Monique van de Ven, Ursul de Geer, Berthe Spoelstra, Eric de Vroedt en Eric Antonis heeft het afgelopen seizoen vele theatervoorstellingen gezien in de kleine en grote zalen van Nederland en Vlaanderen. De jury heeft hieruit elf voorstellingen geselecteerd, waarvan zij vindt dat ze zich onderscheiden door kwaliteit, schoonheid, vakmanschap of zeggingskracht. www.tf-1.nl

De jury over Brel 2:
"Het dak knalt van de schouwburg. Een schitterende Brel-vertolking van Jeroen Willems: aangrijpend, energiek en inspirerend. Een overvolle zaal die bijna wordt afgebroken door het publiek: dit moet iedereen zien."

Brel 2
Toneelgroep Oostpool presenteert met Brel 2 een vervolg op het zo gewaardeerde
Brel, de zoete oorlog. Acteur Jeroen Willems ontving in 2004 de Louis d'Or voor zijn rollen in laatstgenoemde productie. De zoete oorlog is inmiddels uitgewoed maar, aangespoord door
regisseur Rob Ligthert, die het reiken stimulerender vindt dan het bereiken, gaat Willems in Brel 2 een tandje hoger en een maatje groter. De cd Jeroen Willems zingt Jacques Brel, uitgekomen in februari 2006, is toe aan de derde persing.

"Heb lief! Zelfs teveel of gebrekkig."
Brel 2 vertrekt vanuit de combinatie tekst en concert. Voor de monoloog werd geput uit de rijke documentatie over Jacques Brel. Het accent ligt op het gevecht van de mens om ook na zijn zestiende levensjaar nog in zijn dromen te durven geloven. Sommigen noemen dat Don Quichotterie, anderen de triomf van de fantasie. In het concertgedeelte zijn veel nieuwe nummers, die vooral de rijpere `mannelijke' kant van Brels werk belichten, zoals Amsterdam, Jef, Jojo en Knokke-le Zoute tango.

tekst Jacques Brel regie Rob Ligthert vertaling (lied)teksten Ernst van Altena, Rob Klinkenberg, Peer Wittenbols e.a. spel/zang Jeroen Willems piano Leo Bouwmeester accordeon Oleg Fateev bas Peter Bjørnild/ Dion Nijland slagwerk Victor de Boo dramaturgie Rob Klinkenberg muzikale leiding Wim Selles decorontwerp Matt Vermeulen kostuumontwerp Dorien de Jonge lichtontwerp Marc Heinz



Over Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool maakt actueel, aangrijpend en toegankelijk toneel met de onverwoestbare levensdrift van de mens als inspiratiebron. Toneelgroep Oostpool wil op basis van kwaliteit een breed eigen publiek aan zich binden. Het ensemble vormt een hechte artistieke eenheid en is consequent verantwoordelijk voor nieuw Nederlands repertoire.

Inhoud gaat voor alles. Als je niets te vertellen hebt, zwijg dan. Als je wel iets te vertellen hebt, zorg dan dat je gehoord wordt. Alle theatrale middelen zijn daarbij toegestaan. De voorstellingen worden gemaakt om het publiek liefst tot in het beenmerg te raken en tot zelfreflectie aan te zetten. Toneelgroep Oostpool ziet het als haar taak om een tegenkleur of tegenklank te bieden, niet om te illustreren wat al zichtbaar of hoorbaar is. Verhitte harten en geprikkelde geesten: daar mikt het gezelschap op.

Toneelgroep Oostpool bestaat sinds januari 2001 en behoort tot de grote professionele gezelschappen in Nederland. Vanuit de thuisbasis - Huis Oostpool in Arnhem - verovert het gezelschap een breed eigen publiek in de oostelijke provincies en in het hele land.





Toneelgroep Oostpool