Persuitnodiging start Nationale DenkTank 2006

De nationale denk tank

Persuitnodiging start Nationale DenkTank 2006
Amsterdam, 27 juli 2006

Excellente academici pakken problemen in de zorg aan
Nationale DenkTank van start

Over ruim drie weken, op 21 augustus, gaat de eerste Nationale DenkTank van start. De Nationale DenkTank is een jaarlijks geselecteerd multidisciplinair team van twintig veelbelovende masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi uit alle delen van het land. Zij pakken ieder jaar een maatschappelijk probleem aan. Twee maanden werken de deelnemers fulltime aan een innovatieve oplossing die vervolgens in een eindrapport openbaar wordt gemaakt.

Disease Management
Dit jaar heeft de DenkTank met 'Disease Management voor chronisch zieken' een actueel thema gekozen. Onder andere door de vergrijzing is de zorg binnen afzienbare tijd niet meer betaalbaar. Daarnaast zal ook het aantal mensen dat werkzaam is in de zorg snel niet meer toereikend zijn om aan de vraag te voldoen. De vraag is, hoe lost Nederland dit op? Het vinden van goede innovaties is belangrijk om ook toekomstige generaties te verzekeren van een goede zorg.

De deelnemers leggen zich toe op de vier grootste groepen chronisch zieken -hartfalen, COPD, aandoeningen van het bewegingsapparaat en depressie. Centraal daarbij staat de vraag of er binnen het zorgproces van chronische ziekten mogelijkheden zijn voor taakherschikking waardoor de efficiëntie van zorgverlening kan worden verhoogd.

Zomerschool
De DenkTank wordt afgetrapt met een prestigieuze opening van de Zomerschool 2006. Voordat de deelnemers daadwerkelijk aan de slag gaan, worden zij in deze Zomerschool op het landgoed De Horst in Driebergen van De Baak terdege voorbereid in een 'mini-MBA' met trainingen op het gebied van teamwork, creativiteit, en effectief probleemoplossen. Dit zal in twee weken moeten leiden tot een hecht team dat goed voorbereid aan hun onderzoeksperiode kan beginnen.

De pers is uitgenodigd bij de start van de Zomerschool, die wordt verricht door Roger van Boxtel, oud-minister voor Grote Stedenbeleid en Integratiebeleid en tegenwoordig voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Naast Roger van Boxtel zullen ook andere sprekers ingaan op innovatie in de gezondheidszorg. In de daarop volgende twee weken komt een keur aan hoofdrolspelers langs op het gebied van onder andere innovatie in de zorg, taakherschikking, diseasemanagement en de vier chronische ziekten om de deelnemers de laatste stand van zaken in hun vakgebied bij te brengen.

Onderzoeksperiode
Na de Zomerschool start een twee maanden durende onderzoeksperiode. De deelnemers gaan dan fulltime aan de slag met het project. Dit vindt plaats in Amsterdam en wordt gefaciliteerd door de Universiteit van Amsterdam. Het eindverslag wordt op 11 december gepresenteerd in het ING House in Amsterdam in aanwezigheid van alle betrokken partijen in Nederland.

Doel van de Nationale DenkTank
Stichting De Nationale DenkTank is een maatschappelijk, non-profit initiatief. Het kent twee doelen. Op korte termijn wil de stichting ieder jaar met een vernieuwende oplossing voor een actueel en complex maatschappelijk probleem komen. Daarnaast worden de deelnemers blijvend betrokken bij elke jaarlijkse 'DenkTank'. Hierdoor ontstaat op termijn - het tweede doel - een competence-based netwerk waarin de topindustriëlen , ministers en top-onderzoekers van de toekomst elkaar blijvend zullen kunnen vinden.

De voorzitter van de stichting dr. Harald Tepper denkt dat dit netwerk veel voordelen met zich meebrengt om de kennisoverdracht tussen overheid, universiteiten en bedrijfsleven te vergroten: 'Wij denken dat het in contact brengen van mensen op basis van competenties in plaats van bijvoorbeeld een toevallig lidmaatschap van de plaatselijke golfclub wel degelijk een unieke bijdrage kan leveren, zeker als de deelnemers door samenwerking daadwerkelijk elkaars competenties hebben ervaren.'

Meer informatie:
www.nationale-denktank.nl
info@nationale-denktank.nl


Noot voor de redactie (