Actie Koerdische Organisaties bij proces tegen Saddam regime


DEN HAAG, 20060817 -- Op 21 augustus begint het tribunaal proces tegen Saddam Hussein voor zijn aandeel in de Operatie anfal tegen de Koerden in het noorden van Irak. Daarbij kwamen in de jaren tachtig duizenden Koerden om. De Koerdische organisaties in Nederland voeren op deze dag bij de Irakese Ambassade in Den Haag een actie tegen het voormalige regime van Saddam Husein. Zij gaan aandacht vragen voor het strafproces tegen Saddam en zijn medeplegers voor hun misdaden. Het voormalige regime van Saddam is beschuldigd bij de genocide van de Koerden.

Volgens de Koerdische en veel andere humanitaire organisaties zijn Saddam en andere leden van het Baath regime verantwoordelijk voor genocide van de Koerden. Ali Hassan Majid - ook bekend als Ali chemicali -de belangrijkste uitvoerder van die misdaden, Er zijn duizenden tonen documenten over deze misdaad. de bedoeling van anfal operatie was om de Koerden uit te moorden en mensen van voornamelijk Arabische afkomst in hun huizen te plaatsen.

Onderdeel van Operatie anfal en genocide was de gruwelijkste gebeurtenis gifgasaanval op de Koerdische dorpen en steden tussen 1987 en 1988 en de bekende gifgasaanval op het Koerdische stad Halabja. Bij die aanval kwamen vijfduizend Koerden om. Volgens een schatting worden zo'n 182.000 Koerden vermist bij de anfal campagne.
Het Halabja Centrum verwacht tijdens het tribunaal voldoende bewijsmateriaal zal worden ingeleverd om berechting van Saddam en medeplegers van misdaden tegen de mensheid te afstraffen.

Het Halabja Centrum heeft de volgende eisen van de huidige Irakese regering.

* De bedoeling van anfal operatie was om de Koerden massaal uit te moorden en voornamelijk Arabische mensen van origine in hun huizen te plaatsen. De huidige Irakese regering moet dat officieel erkennen als genocide tegen de Koerden.

* De huidige Irakese regering moet officiële excuus aanbieden aan de Koerden, en de slachtoffers vergoeden.

Plaats en tijd: 13:00 uur
Johan de Wittlaan 16
2517 JR Den Haag

Voor meer informatie:
Amir Khadir, woordvoerder stichting Halabja in Nederland
0655874755
Khadir8@yahoo.com
www.nawandihalabja.com/nl/index.php

Deelnemers:
Stichting Halabja in Nederland
Referendum comité in Nederland
Ontwikkeling Centrum van Kerkuk
Centrum van Koerden in Zoetermeer





stichting halabja