Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 augustus 2006

Start onderhoudswerkzaamheden aan Waagtoren

Op maandag 21 augustus start het onderhoud aan de Waagtoren, op het Waagplein. De werkzaamheden herstellen het gebouw weer in originele staat.

Bij het onderhoud van de toren worden de zinken goten hersteld, bonte knaagkever bestreden en wordt er schilderwerk uigevoerd. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de toren rondom in de steigers gezet. De steiger rust hierbij op het dak van het Waaggebouw. Het Waaggebouw zelf komt dus niet in de steigers te staan, er staat alleen een opklimsteiger aan de kant van de Magdalenenstraat.

Carillon
Ook krijgt het carillon een grote opknapbeurt. De houten constructie waar de klokken aan hangen is vervormd, waardoor de basklokken tegen elkaar hangen. Het geluid klinkt daardoor minder goed en dit wordt hersteld. Na de opknapbeurt is het carillon beter bespeelbaar en klinkt het minder hard en scherp. Dit betekent dat het carillon ongeveer 1 maand niet te horen is.

Waaggebouw
Al in maart is het Waaggebouw aangepakt. De werkzaamheden aan het gebouw waren onder andere schilderwerk, voegwerk en het herstellen van houtrot. Daarnaast zijn ook de aanlichtingslampen vervangen.

Kaasmarkt
Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zijn er tijdens de toeristenmaanden, juni tot en met half augustus, geen werkzaamheden geweest. Daarnaast is er met de aannemers afgesproken dat er op vrijdag, tijdens de Kaasmarkt, niet gewerkt wordt. Alle omliggende horeca zijn per brief op de hoogte gesteld van de komende werkzaamheden. De werkzaamheden zullen ongeveer vier maanden duren.