CDDP = IPNL maar dan slimmer


DEN HAAG, 20060821 -- Geen standpunten, geen poppetjes, maar gebruik maken van het internet om de kiezer meer mogelijkheden geven om zijn stem te laten meetellen. De Continue Directe Democratie Partij (CDDP) gaat de stem van de burger in Den Haag laten horen zonder dat dit veel moeite kost voor de burger zoals bij de nieuwe Internet Partij Nederland.

Op 15 augustus heeft de nieuwe politieke partij IPNL zich gepresenteerd als de partij die zich wil gaan richten op de invoering van de directe democratie. De CDDP denkt dat de uitwerking van de IPN niet goed is. Bij de IPNL moet de burger dagelijks naar hun website komen en stemmen op de nieuwe issues. Directe democratie geeft de burger meer invloed, maar vraagt ook erg veel tijd. De IPNL heeft hier volgens de CDDP geen oplossing voor kunnen aanreiken.

Echte directe democratie vraagt veel van de burger, teveel. Men dient bereid te zijn om zich dagelijks in te lezen, te verdiepen en uit te spreken over politieke standpunten. Dit is iets waar maar weinigen toe bereid zijn. Men betaald er immers de Tweede Kamerleden voor of men is simpelweg niet geïnteresseerd.

De CDDP is één jaar geleden opgericht met dezelfde intenties als de IPNL, het teruggeven van de beslissingsbevoegdheid aan het volk. Maar na rijp beraad is de CDDP tot de conclusie gekomen dat een andere vorm van directe democratie wel zal werken. De CDDP is uitgegaan van het concept van directe democratie, maar blijft gebruik maken van de bestaande politieke partijen. De partijen nemen de burger het werk uit handen, door vanuit een visie duidelijke standpunten te geven inzake de actuele ontwikkelingen. Via het internet kan de kiezer voor ieder onderwerp de standpunten selecteren waarbij deze zich thuis voelt. Dit stemprofiel wordt beveiligd opgeslagen en kan continu worden gewijzigd. Er wordt niet meer op één partij gestemd, maar op de standpunten van alle partijen. Men stemt à la carte en volgt daarbij de standpunten waarbij men zich het beste thuis voelt.

De CDDP neemt de standpunten over al naar gelang de stemverhouding binnen het ledenbestand. Het lid kan er voor kiezen om eenmalig zijn stemmen te geven en het daarbij te laten omdat hij vertrouwen heeft in de partijen waarvan hij de standpunten kiest, hij hoeft niet continu betrokken te zijn als hij dat niet wil. Daarnaast kan hij per direct zijn stem wijzigen als de verkozen partij niet langer voldoet aan zijn verwachtingen. Op het moment dat men zijn stem wijzigt verandert de interne stemverhouding binnen de CDDP. De CDDP kamerleden zullen hun stemgedrag daar meteen op aanpassen.

Hoe wordt er omgegaan met de stemverhouding binnen de partij? De CDDP kijkt naar de stemmen die de leden gegeven hebben, naar hoeveel leden er voor welk standpunt hebben gestemd. De standpunten van de partijen worden voor een concrete stemming vertaald in een voor- , tegen- of neutrale stem. De vertegenwoordigers zullen naar gelang die verhouding ook in de kamer stemmen. Dus ook de minderheidsstem gaat op die manier niet verloren.

Zie het originele bericht op http://cddp.nl/.





Rob Verboom