Acteurs en musici dagen kabelmaatschappijen



AMSTERDAM, 20060821 -- Naburige Rechtenorganisatie NORMA heeft kabelmaatschappijen UPC, Essent Kabelcom, Casema, Multikabel en DELTA Kabelcomfort gedagvaard. NORMA beheert o.a. de collectieve rechten van performers op het gebied van kabel- en satellietverspreiding en verspreiding via digitale televisie.

De kabelmaatschappijen maken volgens NORMA al jaren inbreuk op de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars door zonder toestemming radio- en televisieprogramma's en films door te geven via de kabel. Onderhandelingen tussen NORMA en de kabelaars over een vergoeding voor dit gebruik zijn op niets uitgelopen. Ook gesprekken met branchevereniging Vecai hebben niets opgeleverd. NORMA heeft daarom de Vecai en de 5 grootste kabelmaatschappijen voor het gerecht gedaagd. Inzet van de procedure is het verkrijgen van een vergoeding voor alle belanghebbende performers.

Ook een stijgend aantal aanbieders van digitale televisie maakt inbreuk op de naburige rechten. NORMA heeft aanbieders als KPN, TELE2 en UPC op de hoogte gebracht van hun inbreukmakend handelen en beraadt zich over verdere stappen.





Ingezonden persbericht