Ingezonden persbericht

20 augustus 2006

Dierenasiel Stevenshage signaleert toename gedumpte dieren

Chinchilla's bij afvalcontainer achtergelaten

LEIDEN - Wandelaars die in Voorschoten zien hoe een man twee katten uit de auto gooit. Vuilophalers die in Leiden twee levende konijnen ontdekken in een plastic zak tussen een partij grofvuil. Twee voorbeelden uit een schrijnende reeks dierenleed waar dierenasiel Stevenshage deze zomer mee te maken heeft. ,,Het aantal gedumpte dieren is licht gestegen. Maar waar we echt van zijn geschrokken, zijn de verschrikkelijke manieren waarop mensen hun huisdieren afdanken. Zo erg hebben we het in geen jaren meegemaakt'', stelt asielbeheerder Leen Gottschal.

Zo troffen buurtbewoners vlak voor het weekeinde vier chinchilla's aan in een doos bij een afvalcontainer in Leiden. ,,Gelukkig zijn deze dieren tijdig ontdekt. We krijgen deze zomer namelijk veel gevonden knaagdieren binnen die ondervoed zijn. Soms zijn ze ook gewond na een aanvaring met een hond of kat.''

Gottschal hoopt dat de chinchilla's de laatste gedumpte dieren zijn die Stevenshage deze zomer moet opvangen. ,,Als je van je huisdier af wilt, breng hem dan naar het asiel.'' Als de chinchilla's van de schrik zijn bekomen, mogen ze naar een nieuwe eigenaar. Het asiel zoekt dierenliefhebbers die weten dat chinchilla's nachtdieren zijn die graag knagen en veel ruimte nodig hebben.

Hoewel er deze zomer opmerkelijk veel tamme konijnen en een enkele cavia op straten en veldjes rondzwerven, spannen de katten de kroon. Sinds mei zijn er bij Stevenshage 169 katten binnengebracht als zwerver. ,,De omstandigheden zijn deze zomer vaak verbijsterend. Zo werd voor een tuinhek een kitten gevonden in een draagmand met een plastic zak eromheen. Ook werd een kitten binnengebracht met een achterpoot die helemaal los hing en moest worden geamputeerd.''

Het asiel draagt de kosten van de opvang van al deze dieren. ,,Hoe meer verwaarloosd de dieren binnenkomen, hoe meer geld er nodig is.'' In de eerste week van oktober vindt de jaarlijkse collecte plaats. Het asiel is dringend op zoek naar vrijwilligers die willen collecteren. GeĂŻnteresseerden kunnen zich melden via collectant@dierenasielleiden.nl of bellen met het asiel: 0900-2020898 (ma-za 13.00-16.00 uur).

Stevenshage is een regionaal opererend dierenasiel, dat actief is in: Alkemade, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnwoude, Rijnsburg, Sassenheim, Voorhout, Voorschoten, Voorhout, Warmond, Valkenburg en Zoeterwoude. Het dierentehuis vangt jaarlijks circa duizend honden, katten, cavia's, konijnen en andere dieren op.

Fotobijschrift:

Twee van de vier chinchilla's die bij een afvalcontainer zijn gedumpt en nu een veilig onderkomen hebben gevonden in dierenasiel Stevenshage.

Algemene informatie:

Streek-dierentehuis Stevenshage ontfermt zich over dieren uit: Alkemade, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnwoude, Rijnsburg, Sassenheim, Voorhout, Voorschoten, Voorhout, Warmond, Valkenburg en Zoeterwoude. Het dierenasiel vangt jaarlijks circa duizend honden, katten en andere dieren op. Voor de opvang en verzorging van deze asieldieren is het asiel afhankelijk van de jaarlijkse collecte, donateurs en allerlei giften. Daarnaast heeft Stevenshage een pension waar dieren hun vakantie kunnen doorbrengen.

Website van Stevenshage: www.dierenasielleiden.nl