Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, september uitgave, nr. 6, is uit

21/08/2006

Lochem, 21 augustus 2006

Met de volgende onderwerpen:
Wat is insulineresistentie? Steeds vaker kom je de term insuline resistentie tegen als er wordt gesproken of geschreven over paarden en gezondheid. Eigenlijk is het een moeilijk begrip voor het ontstaan van diabetes type II (suikerziekte). Mensen lopen het gevaar deze vorm van diabetes te krijgen wanneer ze te dik zijn, te weinig beweging nemen en verkeerd (te veel vetten) eten. Bij paarden gaat het eigenlijk om hetzelfde. Madeleine Calkoen verdiepte zich in de materie.

Stoere tuigen voor sterke paarden. Paarden kunnen alleen optimaal werken in een goed passend tuig, zeker wanneer ze in de land- en tuinbouw zwaar moeten trekken. Maar wanneer is een tuig goed passend? En wat is nu comfortabeler voor paard en voerman; een gareel (haam) of een borsttuig? MenSport inventariseert de huidige generatie `werk-tuigen' of zoals de Duitsers het zo mooi zeggen: da? `Arbeitsgeschirr'. Een artikel van Arjan Wijnstra en Natasja Bekkers.

Tuigen wat de klok slaat. In de serie `De dag van..' deze keer de handels- en trainingsstal van tuigpaardenman Leendert Veerman. De voormalige slager uit Huizen (NH) wist ruim vijftien jaar geleden van zijn hobby zijn beroep te maken en daar heeft hij nog geen minuut spijt van gehad. MenSport volgde hem gedurende een werkdag bij de verzorging en training van de paarden en kwam tot de ontdekking dat zo'n dag boordevol zit. De man uit het Drentse Wittelte zou echter niet anders willen. Tekst en foto's van Job van Haaften.

Koetsiers gaan voor de kastelen. ,,Op de stalhouderij van mijn vader testte mijn opa altijd de leidsels uit. Dat deed hij door ze aan een kram in het kozijn te bevestigen en er daarna met zijn volle 215 pond aan te gaan hangen. Braken ze niet, dan waren ze nog goed!'' Aan het woord is Martien ('Mart') Plevier, voorzitter van de onlangs voor de dertigste keer gehouden Kastelenrit Vorden. In de keuken van zijn sfeervolle woonboerderij in het Gelderse Hengelo praat hij honderduit over de goede oude stalhouderij-tijd, de kastelenrit en zijn stokpaardje: authentiek gerij. Interview van Margriet Markerink, foto's van Arjan Wijnstra.

De meerwaarde van Mariënwaerdt. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een geliefde uitvalsbasis voor authentieke ritten en herbergt sinds enkele jaren een samengestelde menwedstrijd voor de klassen 1, 2 en 3. Maar er is meer mennen wat de klok slaat in Beesd. In augustus 2008 staat het bijna 1000 ha. grote landgoed geheel in het teken van het WK voor de vierspannen paarden en rond dezelfde tijd hopen Museum De Boerenwagen en Museum Historische Landbouwtechniek uit Wageningen er hun deuren te (her)openen. Het moge duidelijk zijn, de bewoners van het landgoed dragen de mensport een warm hart toe. De wijze waarop baron Frans van Verschuer het landgoed beheert bezorgt hem echter niet alleen veel goodwill in het aangespannen wereldje, hij sleepte er ook de ondernemingsprijs 2005 van de Kamer van Koophandel mee in de wacht! Een portret van een ondernemend landheer, geschreven en in beeld gebracht door Meike Merks.

`Die leidsels voelen aan als teugels'. Het kost moeite om bij dressuurinstructeurs interesse te kweken voor de mensport. Zij hebben nog te vaak het idee dat daar weinig eer valt te behalen. Zo niet bij Alexandra van der Peijl, hoewel ook zij zich eerst moest laten overreden om met menpaarden aan de slag te gaan. Thans traint ze naast grote namen in de ruitersport diverse menners waaronder enkelspanrijder Henk Radstake Andere topmenners weten inmiddels ook de weg te vinden naar de dressuurinstructie-specialisten. Een nieuwe tendens in de mensport?
Madeleine Calkoen was getuige van de les die Henk van Alexandra kreeg.

Menteam op bestelling. Templedruid Welshpony's veroveren de samengestelde mensport. Bekende menners als Mia Allo, Jan de Boer en Bart Verdroncken kiezen heel bewust voor een team van deze elegante viervoetertjes. En zij staan daarin niet alleen; op het WK voor pony's in Catton Hall gaven maar liefst acht Templedruid pony's acte de présence en ook in Amerika en Frankrijk hebben dieren uit deze stal inmiddels voet aan wal gezet. Benieuwd naar het hoe en waarom van deze succesvolle prestatiefokkerij reisde MenSport samen met internationaal pony tweespanrijder Jan de Boer af naar Engeland en bezocht daar de man achter de Templedruidpony's, Roger Barrett.

Beekbergen & Breda. Met foto-overzichten van Ineke Westers blikken we terug op Nederlands meest prestigieuze menwedstrijden: Beekbergen en Breda. Terwijl beide wedstrijden een groot internationaal startveld vertoonden, beleefden de Nederlandse vierspannen in Beekbergen hun kampioenschap. En dat allemaal aan de vooravond van de wereldruiterspelen in Aken, waar het WK-vierspannen deel van uit maakt.