Ingezonden persbericht


GroenFront! activisten in Borsbeek zijn het gevaarlijke gedrag van de politie meer dan beu.

GroenFront! activist Peter Polder "de politie moet begrijpen dat ons geweldloos verzet alleen mogelijk is als ook zij zich aan de regels van het spel houden. We geven niet op, en we gaan niet lijdzaam toe zien hoe onze vrienden in gevaar worden gebracht. Het is duidelijk dat wij lang geduldig zijn geweest, maar de grens is bereikt."

Vooral de Federale politie verwijdert klimmers op een manier die kan lijden tot dodelijke ongelukken. Dat dit tot nu toe niet gebeurd is wordt een klein wonder genoemd. Er is een veiligheidgordel van een klimmer vernield, klimmers zijn uit bomen gehaald door politieagenten zonder klimmmateriaal en tot enkele keren toe zijn de touwbruggen waarop zich klimmers bevinden door gesneden. Ook maandag was het weer raak.

Meer dan zeven activisten werden op maandag 21 augustus opgepakt die wederom probeerden de kapwerkzaamheden te hinderen, onder andere door in bomen te klimmen of zich tussen bomen op te houden met barricades waar zij zich aan vastgeketend hadden.

Bij een poging tot ontruiming van een blokkade is een agent van de federale politie zonder beveiliging in een boom geklommen, en heeft een activist door hem van achteren bij zijn gezicht vast te pakken gearresteerd. Aangezien de activist hierdoor geen zicht en geen bewegingsruimte meer had heeft het weinig gescheeld of beide personen waren te pletter gevallen. Gevoegd bij de incidenten van vorige week, waarbij onder meer touwen waar activisten aan hingen zijn doorgesneden en een klimtuig is vernield wijst dit erop dat de federale politie nog steeds niet begrepen heeft hoe belangrijk het is om mensen op een veilige manier te behandelen. Het doorsnijden van dragende touwen, vernielen van een klimgordel en klimmen in bomen door politieagenten die hiervoor niet gekwalificeerd zijn leidt tot levensgevaarlijke situaties voor activisten, politieagenten en personeel van het kapbedrijf.

De politie maakt zich ook schuldig aan diefstal door spullen van actvisten niet terug te geven maar ook niet officieel in beslag te nemen. De politie lijkt hiermee escalatie uit te willen lokken. Groenfront! is en blijft van plan zich strikt geweldloos maar ook compromisloos te verztten tegen de kap van de bomen op Fort 3 te Borsbeek.

Noot (

Ingezonden persbericht