Boek ontzenuwt mythe over adhd bij volwassenen


Behandelaars maken stereotype van adhd, stelt ervaringsdeskundige in boek

EINDHOVEN, 20060821 -- In het boek "Je bent er één of je kent er één" beschrijft Remko Iedema zijn reis door het landschap van adhd bij volwassenen. Wat hem het meest stoort is dat adhd als ziektebeeld wordt beschreven.

"Dat heeft automatisch tot gevolg dat je als zieke wordt behandeld. Je bent een `patiënt'. Maar ik voel mij niet ziek. Ik leid een goed leven, met een succesvolle loopbaan," zegt Iedema, die in zijn dagelijks leven interim-manager is. "Behandelaars projecteren de problemen van een kleine groep, die echt in de problemen zit, op de hele populatie. En vertellen je vervolgens wat `goed' voor je is. Zo wordt adhd een mythe, die zichzelf keer op keer bevestigt."

Na het verschijnen van de eerste druk - die binnen een half jaar was uitverkocht - merkte Iedema dat het boek adhd'ers raakt met zijn onafhankelijke en positieve toonzetting.

"In de media is veel aandacht voor adhd bij volwassenen. Maar ook de media dragen vaak bij aan het bevestigen van dat stereotype beeld. Laatst was er weer een psychiater aan het woord in mijn regionale dagblad. En weer zie ik het gebeuren; behandelaars kunnen prachtig vertellen over hoe zij omgaan met volwassenen met adhd. Maar als ik tussen de regels doorlees denk ik, wat weten ze er eigenlijk echt vanaf? Kunnen we niet beter de aandacht richten op de vraag hoe het is om ermee te leven, in plaats van wéér een artikel over Ritalin en praatgroepen?"

Wie zich in die vraag verdiept, zal ontdekken dat je met ADHD vaak prima kunt functioneren, dat je er ook bijzondere eigenschappen aan kunt ontlenen en dat er flink om te lachen valt.

"Laatst gaf ik een lezing voor een zaal met bijna honderd mensen met adhd. Dat waren geen mensen die hieper door de zaal stuiterden. Dat waren gewone mensen die op zoek waren naar de vraag wat het hebben van adhd voor hen betekent. En dié vraag is voor hen een stuk interessanter dan hoe je het kunt behandelen."

Je bent er één of je kent er één. Reis door het landschap van adhd bij volwassenen.

Tweede, herziene druk
Uitgeverij Pepijn, 2006
174 pagina's
ISBN 9080757403

Boek te bestellen via: www.uitgeverijpepijn.nl
of via de boekwinkel.