MediaPlaza


Security Summerschool

Datum: 23 en 24 augustus 2006
Tijd: 9:00 tot 16:30 uur
Plaats: Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht
Prijs: 1.140 Euro (excl. BTW)

Op 23 en 24 augustus organiseert Security Plaza een Security Summerschool bij Media Plaza te Utrecht. De Security Summerschool is ontwikkeld door deskundigen van de Technische Universiteit Eindhoven en wordt gegeven door ervaren docenten en specialisten uit het bedrijfsleven. Deze cursus is uniek in Nederland! Het biedt managers een eerste kennismaking met structurele informatiebeveiliging. Vanwege de grote nadruk op de praktijk, door het maken van een doorlopende case over een fictief bedrijf, heeft de cursist na afloop van deze tweedaagse Summerschool een praktisch houvast om direct in de eigen organisatie toe te passen.

Opleidingsdetails

De Security Summerschool leidt op om structurele informatiebeveiliging in organisaties (overheid, gezondheidszorg, bedrijfsleven en andere sectoren) in te richten, de inrichting te coördineren en aan te sturen. De focus ligt dan ook meer op het 'hoe' dan op het 'wat'. Er wordt onder meer geleerd hoe te bepalen welke maatregelen nodig zijn.

De cursus is gericht op managers en functionarissen met beperkte kennis of ervaring in informatieverwerking en informatiebeveiliging.

De Security Summerschool is bedoeld voor personen in de volgende rollen:

* Proces managers of Business managers;

* Risk managers;

* Beveiligingscoördinatoren en

* Organisatie adviseurs / consultants.

De cursus duurt twee dagen en wordt gegeven op de innovatieve locatie van Media Plaza in de Jaarbeurs Utrecht. De ochtendsessie duurt van 09:00 tot 12:00 uur, de middagsessie loopt van 13:00 tot 16:00 uur. Een groot deel van de cursus bestaat uit een serie oefeningen waarbij informatiebeveiliging structureel in een fictief bedrijf wordt opgezet. Daarbij komen de meest voorkomende problemen van het inrichten in de praktijk aan de orde. Het geeft de deelnemers de unieke mogelijkheid te oefenen voordat in de realiteit het maken van fouten contraproductief werkt.
Cursusconcept

De cursus stelt de deelnemer in staat om, onafhankelijk van organisatie of infrastructuur, informatiebeveiliging op een structurele manier in te richten. Daartoe wordt theorie afgewisseld met een doorlopende praktijkcase. De case betreft een organisatie waar (geautomatiseerde) informatieverwerking cruciaal is, maar waar informatiebeveiliging niet structureel is ingericht. Natuurlijk hebben de automatiseerders zaken als back up en virusbescherming in principe geregeld. Het is dat 'in principe' dat de organisatie kwetsbaar maakt. Verder zijn er aanwijsbare gaten in de beveiliging. Gaten waar het management niets van weet. Het inrichten van structurele informatiebeveiliging tijdens de uitwerking van de case biedt aanknopingspunten voor het overbrengen van ervaringen en het vermijden van de grootste valkuilen.

Onderwerpen op het gebied van informatiebeveiliging die onder meer aan de orde komen zijn:

* Visie en beleidsontwikkeling;

* Organisatie-inrichting;

* Communicatieprogramma en awareness campagne;
* Risico analyse, Quick Scan en Audits;

* Standaard beveiligingsniveau en Baseline;
* Standaarden;

* Wet- en regelgeving en

* BCM.

Voor de aanpak van de casus wordt gebruik gemaakt van de methode van aanpak die IMN al geruime tijd bij overheid en bedrijfsleven met succes toepast (zie figuur 1).

Figuur 1: IMN's aanpak van inrichting van informatiebeveiliging. Leerdoelen

Na afloop van de cursus is de deelnemer in staat het inrichten van structurele informatiebeveiliging op te starten en te begeleiden. Hij is op de hoogte van valkuilen en is in staat argumenten te beoordelen, waarmee activiteiten en maatregelen onderbouwd zijn. Hij heeft geleerd niet meer beveiliging toe te passen dan noodzakelijk is. Verder is de cursist op de hoogte van de laatste stand met betrekking tot de techniek van informatiebeveiliging.

Cursusmateriaal
Deelnemers van de Security Summerschool ontvangen na afloop een kopie van de 'Code voor Informatiebeveiliging' en de uitgave 'Handboek digitale criminaliteit' van Arjan Dasselaar.

Meer informatie?

Voor vragen over het programma, kunt u contact opnemen met Ernst Kolmeijer, via tel. 030 291 4195.
Docenten
De heer Ing. J.A. (Jacques) Cazemier beschikt over een brede kennis en ervaring op het terrein van informatiebeveiliging en van kwaliteitsbeheersing bij het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van geautomatiseerde systemen. Hij is de afgelopen jaren betrokken geweest bij alle facetten van het inzetten daarvan. Binnen en buiten IMN geldt hij als toonaangevende expert op het gebied van informatiebeveiliging.

Hij is in staat de problematiek in en buiten zijn context te bezien en daarvoor vanuit een integrale benadering werkbare oplossingen te definiëren. Een analytische instelling stelt hem in staat abstracte concepten en architecturen op te stellen en te vertalen in een pragmatische aanpak, waarbij kwaliteit voorop staat.

Hij heeft complete kwaliteitssystemen opgezet tot en met de ISO 9000 certificering. Hij is een door BSI gecertificeerd Lead Assessor en is in staat interne en externe audits te leiden en uit te voeren.

De laatste jaren is hij vooral betrokken geweest bij beleids-, organisatorische en planningsaspecten van informatiebeveiliging en het ontwikkelen daarvan, met aandachtsgebieden als
informatiebeveiligingsbeleid, Risico Analyse methodes en beveiligingsarchitecturen. Voor het vertalen van architecturen naar concrete maatregelen heeft hij technici aangestuurd. Het begeleiden van organisaties die informatiebeveiliging structureel onderdeel maken van hun bedrijfsvoering, het inrichten van beveiligingsorganisaties (ISMS) en Business Continuity Management (BCM) zijn gebieden waar hij resultaten boekte.

De heer Ing. E.J. (Ernst) Oud CISA CISSP is senior manager bij Deloitte Enterprise Risk Services en gespecialiseerd in informatiebeveiliging en business continuity management. Hij assisteert organisaties bij de invoering van de Code voor Informatiebeveiliging (BS 7799 / ISO 27001) en bij vraagstukken op het gebied van bedrijfscontinuiteit. Voor Deloitte werkte Ernst onder andere als consultant bij de marktleider van uitwijkdiensten en als security officer.

Ernst is lid van de NEN normcommissie waaronder de ISO normen voor informatiebeveiliging ressorteren zoals ISO 17799 en ISO 27001. Daarnaast is hij lid van het Centraal College Deskundigen - Informatiebeveiliging, verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het Nederlandse certificatieschema voor ISO 27001. Ernst is docent Business Continuity aan de TIAS Business School en docent informatiebeveiliging bij het NEN.

De heer drs. Fred van Noord is organisatiepsycholoog en informatiebeveiliger. Hij adviseert als zelfstandig adviseur zijn opdrachtgevers over de inrichting van de beveiligingsorganisatie en van het risicomanagementproces, over applicatiebeveiliging en bewustwording. Fred is docent van de module 'De menselijke factor en organisatieverandering' van de masteropleiding MRIS (Master of Risk control & Information Security) bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Binnen het bestuur van het GvIB is hij verantwoordelijk voor professionalisering van het vakgebied.

U kunt zich inschrijven voor deze cursus door op onderstaande 'Inschrijven' button te klikken!