Radboud Universiteit Nijmegen

Migratie en ontwikkeling: Nijmeegse bijeenkomst als voorbereiding op VN-meeting

Persbericht 06-91

Nijmegen, 9 augustus 2006

Voorbereiding op VN-bijeenkomst in september

Internationale migratie vanuit het perspectief van landen van herkomst

Van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 augustus 2006 vindt aan de Radboud Universiteit Nijmegen een internationale expert meeting plaats over internationale migratie en nationale ontwikkeling. Bijzonder aan de expert meeting in Nijmegen is dat hier de nadruk ligt op de landen waar migranten vandaan komen (de zogenaamde 'sending countries') in plaats van de landen waar ze naar toe gaan. De resultaten van deze meeting zullen worden gebruikt als input voor de VN High Level Dialogue on Migration and Development, half september in New York.

De bijeenkomst is in principe besloten en bestemd voor onderzoekers en beleidsmakers die met name afkomstig zijn uit 'subsahara-Afrika' en Latijns-Amerika. De key note lectures, door prof. Aderanti Adepoju (directeur van het Human Resources Development Center, Lagos, Nigeria) en mevr. prof. Takyiwaa Manu (directeur van het Institute for African Studies, University of Ghana) echter zijn toegankelijk voor publiek.

De expert meeting maakt deel uit van een groter onderzoeksproject naar migrantenorganisaties, migratieroutes en migratiebeleid, met nadruk op de positie van de sending countries. In het project, dat wordt geleid door de afdeling Sociale Geografie van het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit, wordt samengewerkt met geografen van Oxford University, de Universiteit Utrecht en het African Studies Centre van de Universiteit Leiden. Het wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (en Ontwikkelingssamenwerking), in samenwerking met het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De resultaten van dit onderzoeksproject, en van de meeting, worden gebruikt ter voorbereiding van het Nederlandse standpunt zoals dat zal worden verwoord door minister van Ardenne en beleidsambtenaren tijdens de High Level Dialogue on Migration and Development, een bijeenkomst van de Verenigde Naties die op 14 en 15 september plaatsvindt in New York - op initiatief van Kofi Annan himself. Voor meer informatie over de VN-bijeenkomst: http://www.un.org/esa/population/hldmigration/


----
International migration and national development: Viewpoints and policy initiatives in the countries of origin 23 - 25 augustus 2006
Huize Heyendael, Geert Grooteplein Noord
Radboud Universiteit Nijmegen


Noot voor de redactie,