Time : 09:31:56
Date : 23 August 2006
Sender Name: VVI

Vakantie geen komkommertijd voor kinderafdelingen

De Vlaamse ziekenhuizen zijn terecht fier over de kwaliteit die zij aanbieden en die steeds meer door onze patiënten en hun familie gewaardeerd en door het buitenland erkend wordt. Deze kwaliteit verdient bescherming.

Op 16 augustus publiceerde minister Demotte een koninklijk besluit van 13 juli 2006 met nieuwe normen voor een zorgprogramma voor kinderen.

Het Vlaams Ziekenhuisoverleg (VAZO) heeft ernstige bedenkingen bij dit zorgprogramma.

Nadat de minister om de haverklap wisselde van idee: nu eens vijf kinderartsen, dan weer drie, tenslotte vier, blijft een groot struikelblok de verplichting om vanaf 2008 te beschikken over drie voltijdse kinderartsen, en vanaf 2010 over vier.

VAZO meent dat minister Demotte de grens tussen reglementering en overreglementering overschrijdt wanneer hij dicteert met welke heel precieze middelen de ziekenhuizen bepaalde opdrachten moeten uitvoeren. Zulke verplichting wordt niet structureel gefinancierd en geldt niet voor alle andere disciplines. De minister heeft overigens weinig interne politieke consistentie want met recente nieuwe normen voor hartcentra verlaagt hij het aantal hartchirurgen van twee voltijdse naar één voltijdse en één deeltijdse hartchirurg.

Een tekort aan kinderartsen zal leiden tot de sluitingen van kinderafdelingen in regionale ziekenhuizen in Vlaanderen. Deze sluitingen bedreigen op hun beurt Kraamafdelingen, Spoedgevallen en MUG. Het valt te vrezen dat de sociaal zwakkeren hierdoor het meest getroffen zullen worden en dat er ook een weerslag zal zijn op de lokale tewerkstelling.

Vlaanderen telt heel wat steden en gemeenten met slechts één ziekenhuis, vestigingsplaats of kinderafdeling. Enkele voorbeelden zijn Torhout, Izegem, Tielt, Veurne, Ieper, Waregem, Knokke, Menen, Deinze, Zottegem, Eeklo, Lokeren, Dendermonde, Ronse, Oudenaarde, Lier, Duffel, Malle, Mol, Herentals, Geel, Tongeren, Heusden-Zolder, Overpelt, Maaseik, St.Truiden, Diest, Tienen, Vilvoorde en Halle.

VAZO vreest een opbod tussen ziekenhuizen om kinderartsen te doen overstappen. De Minister heeft geen aandacht voor mogelijke neveneffecten, zoals bvb. een deconventionnering van artsen, een verhoogde consumptie of het aantrekken van kinderartsen uit landen waar hun aanwezigheid belangrijker kan zijn.

Het zou betreurenswaardig zijn mocht een slechtere bereikbaarheid en een moeilijkere verplaatsing, ook leiden tot een meerkost voor de patiënt.

De Vlaamse ziekenhuizen vrezen dat het sluiten van diensten en functies een doelbewust maar onuitgesproken doel is van minister Demotte. Overigens motiveert minister Demotte de nieuwe normen met kwaliteitsverbetering, maar geeft hieromtrent, ondanks het herhaaldelijk aandringen van VAZO, geen enkele informatie. Dit sterkt het vermoeden dat de nieuwe normen ook een dekmantel zijn voor andere objectieven.

VAZO meent dat een een mogelijke sluiting van ziekenhuisdiensten een grondige analyse, een diepgaand overleg en een ruim gedragen en deugdelijk gemotiveerde besluitvorming verdient. Aan geen van deze voorwaarden heeft Minister Demotte tot op heden voldaan.

De Vlaamse ziekenhuizen zijn terecht fier over de kwaliteit die zij aanbieden en die steeds meer door onze patiënten en hun familie gewaardeerd en door het buitenland erkend wordt. Deze kwaliteit verdient bescherming.

De nieuwe normen inzake kinderafdelingen, maar ook andere dossiers (bvb. inzake oncologie), maken de Vlaamse ziekenhuizen uitermate bezorgd over hun toekomst zoals dit gestuurd wordt door het federale beleid.

VOV en VVI kregen met hun bemerkingen tot nu geen gehoor bij minister Demotte. Gewoontegetrouw hield hij ook weinig of geen rekening met een unaniem advies van de Nationale Raad voor
Ziekenhuisvoorzieningen.

In een brief aan de Vlaamse regering en aan de voorzitters van Vlaamse partijen vraagt VAZO om aandacht voor de noodzakelijke bijsturing van de nieuwe reglementering. U vindt deze brief in bijlage en de website van het VVI: www.vvi.be.

VAZO is er van overtuigd dat de organisatie en de toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg in Vlaanderen, een prioriteit zal zijn van de Vlaamse partijen.

Zie ook bijlage bij dit persbericht op www.pressreleases.be

Contactpersonen

Mevr.dr.Carine Boonen
algemeen directeur, VVI

02/511.80.08
0478/56.39.24

Dhr.Luc Van Roye
Algemeen directeur VOV-NlK

02/286.85.52
0479/27.35.70

Het Vlaams Algemeen Ziekenhuis Overleg (VAZO) is een feitelijke vereniging van het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) en bij de Nederlandstalige Kamer van de Vereniging van Openbare verzorgingsinstellingen (VOV-NlK). Het VAZO vertegenwoordigt meer dan 90 % van de Vlaamse algemene ziekenhuizen.