Gemeente Hilversum

75 jaar Raadhuis

23 augustus 2006
Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat het bekende Hilversumse raadhuis van Willem Marinus Dudok in gebruik is genomen. Dit wordt gevierd met diverse feestelijke activiteiten in en rond het raadhuis. De feestperiode start op vrijdagavond 8 september, gekoppeld aan Open Monumentendag en het Cultuurfestival Hilversum. De festiviteiten gaan door tot de zomer van 2007.

Internationaal bekend monument
Het raadhuis van Hilversum is een internationaal bekend monument. Het is het hoogtepunt uit het oeuvre van Willem Marinus Dudok, de beroemde gemeente-architect die grote invloed heeft gehad op Hilversum. De gemeente wil de 75e verjaardag van dit bijzondere gebouw dan ook uitgebreid vieren.
Hiervoor worden zeer uiteenlopende activiteiten georganiseerd, zoals openluchtconcerten, de uitgave van een boek, educatieve projecten voor scholieren, thematische rondleidingen, een fiets- en wandelroute langs 'jonge monumenten' waaronder het raadhuis, een fotowedstrijd, tentoonstellingen in de gangen van het raadhuis, het inzamelen en tentoonstellen van historisch fotomateriaal van het raadhuis, een speciale bijeenkomst voor Hilversumse 75-jarigen, sportdemonstraties, kunstenaarsmanifestaties etc.

Bruisend septemberweekend
Het tweede weekend in september wordt een bruisend cultureel weekend in Hilversum.
In dit weekend vindt op vrijdagavond 8 september bij de raadhuisvijver de aftrap plaats van zowel 75 jaar Raadhuis als het Cultuurfestival Hilversum. Ook is het zaterdag 9 en zondag 10 september Open Monumentendag. Het landelijke thema hiervan is zeer toepasselijk 'Feest'.

Op vrijdagavond 8 september wordt het startsein gegeven van '75 jaar Raadhuis' met een klassiek openluchtconcert op de vijver van het Raadhuis. De avond begint om 19.30 uur met een carillonconcert van stadsbeiaardier Freek Bakker. Om 20.30 uur start het openluchtconcert op een drijvend podium in de vijver van het Raadhuis. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Fancy Fiddlers, leerlingen van de bekende Hilversumse muziekpedagoge Coosje Wijzenbeek. Daarna treedt de Hillstreet Brass op, een groep van tien koperblazers, allen verbonden aan het Muziekcentrum van de Omroep. De avond wordt afgesloten met een spectaculaire lasershow. Op zaterdagavond 9 september is er om 20.30 uur een concert van het bekende Malando Orkest onder leiding van Danny Malando. Zij spelen een warmbloedig programma met tango's en herkenbare chansons uit vroeger tijden. Ook dit concert wordt vooraf gegaan door een carillonconcert. Op 9 en 10 september is het raadhuis om 12.30, 14.00 en 15.30 uur toegankelijk met een gratis rondleiding met torenbeklimming. Vanaf het Raadhuis rijdt op beide dagen een gratis pendelbus die geĂŻnteresseerden naar en van de opengestelde monumenten in Hilversum brengt.

Bij wijze van opmaat van de feestelijkheden vindt rond het Raadhuis op zondag 3 september de Wielerronde van Hilversum plaats. Voor deze gelegenheid zal een sterk amateurveld 75 rondjes rond het Raadhuis afleggen. De organisatie van dit evenement is in handen van WC de Adelaar.

Programmafolder
Vanaf eind augustus is bij de gemeente en de VVV een folder met het totale programma van 75 jaar Raadhuis af te halen en is te downloaden door op de link te klikken aan de rechterkant van dit scherm. Deze folder wordt tevens begin september in Hilversum huis-aan-huis verspreid .
Klik op de links aan de rechterkant van dit scherm voor de activiteiten 75 jaar Raadhuis en info/foto's (samengesteld door Streekarchief Gooi en Vechtstreek) over o ntwerp, bouw en inrichting Raadhuis 1915-1931 .