KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

23-8-2006

Splashzeiler Jochem Bart Haakman uit Enkhuizen nestelt zich in de wereldtop

Op het Garda meer bij Riva vonden vorige week de
wereldkampioenschappen plaats in de Splash klasse en de Eurocup voor de Flash klasse

230 deelnemers uit de gehele wereld zeilden tien races om uit te maken wie de sterkste ter wereld zou worden.

Tot en met race zes lag Jochem Bart op slechts 1 punt achter nummer 1 maar in race zeven en acht werd hij 2 en 3 terwijl zijn opponent de 17 jarige Nieuw Zeelander Blair Tuke twee maal een eerste plaats scoorde, waardoor het verschil opliep tot vier punten.

De laatste dag met twee races te gaan zou het moeten gebeuren, maar helaas geen wind en na lang wachten op het water kwam een donderend onweer en besloot het comité de zeilers naar de veilige haven te sturen.

Ook op het Gardameer was het weer enigszins van slag. In Augustus is er meestal een strak blauwe lucht en wind (de Ora) vanuit het zuiden. Nu kregen de zeilers regelmatig te maekn met regen en was er maar op enkele dagen wind vanuit het noorden. De toppers hadden daar kennelijk niet van te leiden.

Jochem Bart bleef dus tweede van de wereld. Een geweldige prestatie van de vijftienjarige uit Enkhuizen met een serie van1-1-1-1-2-3-2 na aftrek van een 3e plaats.
De wereldkampioen Blair Tuke uit Nieuw Zeeland heeft bijzonder goed gezeild met 1 tweede plaats en verder alleen maar eerste plaatsen. Brons was er voor Andy Maloney ook uit Nieuw Zeeland. Voor de
Nederlander Frank Cornelisse was een achtste plaats weggelegd en Jelte Bertoen werd negende.

Bij de Flash won Remco Hoefnagel de Eurocup, Juri Vogel werd tweede en Hein van Egmond bezette de derde plaats.