Gemeente Hengelo

Nota 'Mee kunnen doen in Hengelo' door college goedgekeurd

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de beleidsnota 'Mee kunnen doen in Hengelo'. In deze nota staan de uitgangspunten voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die gaat over wonen, zorg en welzijn. Daar hoort ook de verordening bij waarin alle voorzieningen zijn opgenomen. Op 3 oktober bespreekt de raad het voorgenomen beleid.

Wat is de Wmo ook alweer?

De Wmo is een nieuwe wet die als doel heeft om mensen volwaardig mee te laten doen aan de Hengelose samenleving. Anders gezegd, het mensen mogelijk maken om zo lang mogelijk zelfstandig in de maatschappij te functioneren. Als dat niet lukt, moet de gemeente ondersteuning bieden in de vorm van hulp in de huishouding, vervoersvoorziening of aanpassing van de woning. De gemeente Hengelo wordt verantwoordelijk voor onder meer voorlichtingsloketten, het ondersteunen van mantelzorgers, opvang bij huiselijk geweld en verslavingsbeleid.


1 Januari is grote dag

De Tweede en de Eerste Kamer hebben al ingestemd met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Per 1 januari 2007 worden de Welzijnswet en de Wvg ingetrokken en gaat de hulp bij het huishouden van de AWBZ over naar de Wmo. Daarnaast wordt een aantal subsidieregelingen van de AWBZ naar de Wmo overgeheveld. Die regelingen komen dus onder de regie en verantwoordelijkheid van de gemeente.

In de gemeente Hengelo zijn burgers en organisaties via werkconferenties in het voorjaar en inspraak betrokken geweest bij het opstellen van de nota.

Ook de gemeenteraad heeft verschillende commissievergaderingen gewijd aan deze nieuwe wet. De komende maanden wil de gemeente veel aandacht besteden aan de communicatie met de inwoners.
Werkconferentie in Stadhuis over Wmo