Vereniging Natuurmonumenten


Natuurbrief
Wilt u iedere maand tips voor de leukste natuuruitjes, het laatste nieuws en leuke aanbiedingen en acties ontvangen? Neem dan gratis een abonnement op de Natuurbrief.

GEWONE KOEIEN IN BIJZONDER GEBIED
23-08-2006

In natuurgebied Voornes Duin houden sinds kort koeien de vegetatie kort en open. Deze begrazing is belangrijk om specifieke duinplanten en -dieren meer kansen te geven.

Open duin

Het weer meer open maken van het duin is voor het Voornes Duin een van de belangrijkste opgaven in de komende decennia. Na het verwijderen van begroeiing zou onder de huidige omstandigheden zonder vervolgbeheer het duin weer langzaam dichtgroeien. Door te maaien in de vochtige duinvalleien blijft de vegetatie kort en profiteren onder andere parnassia en orchideeën van de open graszode. In de drogere duingraslanden is begrazing, naast het maaien, een goede en natuurlijke beheermaatregel. Kort gegraasd duingrasland biedt ruimte aan karakteristieke plantensoorten als het duinviooltje en tijm. Door het kaaltrappen van begroeiing ontstaan weer stuifplekken. In de open gewoelde plekken vindt bijvoorbeeld de zandhagedis een geschikt leefgebied. Het konijn krijgt door deze maatregelen ook weer nieuwe kansen. Dit dier kan dan op zijn beurt een bijdrage leveren aan het open houden en stuiven van de duinen.