Ingezonden persbericht


Ambassadeur België: Ik wil niet onder Dewinter dienen

AMSTERDAM, 23 augustus 2006 - De ambassadeur van België in Nederland, Luc Teirlinck, wil geen ambassadeur zijn van zijn land als dat geregeerd wordt door het Vlaams Belang van Filip Dewinter. Dat zegt Teirlinck deze week in het weekblad Elsevier.

In een interview met Hugo Camps zegt Teirlinck dat hij als ambassadeur 'een probleem zou hebben om mijn land nog langer te dienen' als het rechtse Vlaams Belang aan het bewind komt. Teirlinck: 'Een ambassadeur hoort een zekere retenu te hebben ten aanzien van het politieke spectrum. Die heb ik. Maar ik heb ook nog een politieke en een filosofische overtuiging.'

Teirlinck (57) - van liberale huize - is al 32 jaar in Belgische diplomatieke dienst en keert na vier jaar Nederland terug naar Brussel, naar het departement van Buitenlandse Zaken. Hij is voor zover bekend de eerste Belgische diplomaat die laat weten problemen te hebben om een regering van Vlaams Belang te dienen. Van zijn eigen politieke voorkeur maakt Teirlinck in het interview geen geheim. 'Ik ben blauw. Waarom zou je als diplomaat wel lid mogen zijn van een duivemelkersclub, maar niet van een politieke partij? Ik heb als liberaal nooit een loyaliteitsprobleem gehad met ministers van een andere kleur. Ik ben het gelaat van een land.'

Teirlinck was de ambassadeur die door minister Bot van Buitenlandse Zaken op het matje werd geroepen wegens denigrerende uitspraken van de Belgische ministers De Gucht en Van den Bossche over premier Jan Peter Balkenende - 'een mix tussen Harry Potter en extreme stijfburgerlijkheid'. Teirlinck wil geen commentaar geven op deze uitspraken, maar zegt wel dat hij 'als ambassadeur liever had gehad dat deze uitspraken Nederland niet hadden bereikt'.

Hij wijt de uitspraken impliciet aan 'een duidelijke frustratie in België over de nee-stem van Nederland tegen de Europese Grondwet'. 'Dat twee landen van de oorspronkelijke Zes het lieten afweten, is in Brussel hard aangekomen. Zelf had ik ook gehoopt op een ja-stem van Nederland, ja,' zegt Teirlinck.