Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Drukke zomer voor ANWB Alarmcentrale

Den Haag, 23 augustus 2006

De ANWB Alarmcentrale heeft een drukke zomer achter de rug. Vorige week was voor de voertuighulpverlening een topweek; toen repatrieerden de medewerkers 1000 auto's. Dat is het grootste aantal wat de alarmcentrale ooit in een week heeft getransporteerd, 10 % meer dan in de drukste week van in de zomer van vorig jaar. Ze maakten daarbij gebruik van 115 voor dit transport geschikte vrachtwagens. De 1000 auto's werden trouwens compleet met bagage, dakkoffers en fietsendragers terug naar Nederland vervoerd. Bijna alle beschikbare transportcapaciteit voor personenauto's in ons land werd door de ANWB ingezet.

De ANWB voert in de diverse vakantielanden ook nog enige honderden auto's per jaar in. In deze gevallen zijn de kosten van het transport van het voertuig hoger dan de waarde van de auto.

De alarmcentrale ziet verder een stijging van 4 % in de voertuighulp en 25 % in de personenhulp.

In de cijfers van de alarmcentrale valt verder op dat het aantal personenhulpverleningen in een aantal vakantielanden aanzienlijk is gestegen. Belgie (57 %) , Marokko (74%), Thailand (48 %), Dominicaanse Republiek (28%) en Egypte (26%) gaven alle een stijging te zien. Deze toenames zijn voor een deel te verklaren doordat de ANWB alarmcentrale heeft gewerkt voor een aantal nieuwe verzekeraars.

De ANWB onderscheidt een top 3 van medische problemen:


1. hart/vaatziekten


2. hersenbloedingen


3. fracturen/ongevallen

De Wegenwachten die in Frankrijk gestationeerd waren hielpen 360 Nederlanders met pech aan hun voertuig. De Wegenwachten zaten aan de Loire, bij Beaune en in de Ardèche. Buitenlandse zusterclubs, voornamelijk actief in het zuidoosten van Frankrijk, namen nog eens 35 Nederlandse pechgevallen voor hun rekening. De Wegenwachten, die in Italie zaten verhielpen 263 pechgevallen. In 90 % van de gevallen werd de storing verholpen en kon de bestuurder weer verder met z'n eigen auto. Voor de overige gevallen werd voor vervangend vervoer gezorgd.