Gemeente Amsterdam



Resultaten onafhankelijk onderzoek GVB-bussen Amstedam

Het onafhankelijk instituut Dekra - een internationale keuringsinstantie - heeft het onderzoek naar de technische staat van het buswagenpark van het GVB afgerond. Dekra zegt in de conclusie van het rapport dat het wagenpark in een matig tot redelijke staat verkeert. De resultaten zijn dinsdag 22 augustus aan wethouder Gehrels van Bedrijven en directeur Vervoer Bolier van het GVB overhandigd.

Wethouder Gehrels van Bedrijven: "De uitkomst van dit onderzoek is mij niet meegevallen. Matig tot redelijk voor de staat van onderhoud van de bussen is niet goed genoeg. Ik vind het goed dat wij met dit objectieve onderzoek zicht hebben op het noodzakelijk onderhoud en nodige aanpassingen aan de wijze van het verrichten van onderhoud. Op basis van dit onderzoek kunnen structurele maatregelen worden genomen. Een matig tot redelijk onderhouden bus is nog geen onveilige bus; echter, dit is voor de gemeente niet goed genoeg."

Bus 32 naar KNSM eiland. Foto: Edwin van Eis Directeur Vervoer Bolier over de onderzoeksresultaten: "De resultaten geven een duidelijk beeld over de staat van ons buswagenpark. Daarmee zijn we niet tevreden. Daarom hebben we de volgende maatregelen genomen: * Het onderhoudsproces wordt tegen het licht gehouden door een team van vertegenwoordigers uit verschillende onderdelen van het bedrijf.
* Daarbinnen is speciale aandacht voor het proces van 'storingsregistratie, afhandeling en terugkoppeling naar de busbestuurder'.
* Totdat we daarvan resultaten zien hebben we een speciaal team geformeerd dat regelmatig banden en verlichting controleert. Herstel van de daarbij geconstateerde gebreken heeft prioriteit in de garage."

Veiligheid van GVB-bussen

Uit het onderzoek is gebleken dat het GVB niet altijd aan de norm voldoet. Het betreft geen zaken die tot een acuut onveilige situatie leiden, maar er wordt op de veiligheidsmarge ingeleverd als gebreken niet zo snel mogelijk worden hersteld. Daarom zijn bovengenoemde maatregelen genomen.

Herhaling onderzoek

Met de wethouder Bedrijven is afgesproken dat het GVB over een half jaar weer een onafhankelijk onderzoek door Dekra laat uitvoeren naar de staat van het wagenpark.