Vereniging Natuurmonumenten



Brandweer 'blust' vleermuizen
23-08-2006

In Slotbos Haamstede en de Zeepeduinen liggen tientallen bunkers. In een deel van deze betonnen complexen overwinteren verschillende soorten vleermuizen. Natuurmonumenten heeft maatregelen getroffen om meer bunkers geschikt te maken voor vleermuizen.

Uit tellingen van de Zoogdierenwerkgroep Zeeland blijkt dat vleermuizen het goed doen in Slotbos Haamstede. Afgelopen winters werden jaarlijks bijna 500 vleermuizen aangetroffen, waaronder de minder algemene Franjestaart en Baardvleermuis.

Vleermuizen zijn gevoelig voor uitdrogen tijdens het overwinteren. Een hoge luchtvochtigheid is van levensbelang. Door het beter afdichten van bunkers wordt tocht voorkomen en stijgt de luchtvochtigheid. Ook het aanbrengen van een laagje water zorgt voor verbetering.

Met subsidie van de provincie Zeeland (soortenbeleid) zijn in de afgelopen maanden voorzieningen aangebracht. Als afsluiting heeft de brandweer Schouwen-Duiveland, post Haamstede, in zes bunkers water gespoten. Om een paar centimeter water te verkrijgen is in totaal 10.000 liter water gebruikt! Zeker in een droge periode is een hoge luchtvochtigheid van belang voor het behouden van goede overwinteringsplekken voor vleermuizen.

De brandweer rukte uit na een korte voorbespreking van de `actie'. Dat het geen echt alarm was bleek wel uit de vindingrijkheid van enkele brandweermannen: een heuse vleermuis op de brandweerwagen maakte duidelijk waarvoor de `oefening' was.

Natuurmonumenten is ontzettend blij met de inzet van de vrijwillige brandweer van post Haamstede.

Voor nadere informatie
kunt u contact opnemen met F. van Zijderveld, telefoon 06-55825199.