Provincie Zuid-Holland

Afspraken Leids referendum ondertekend

Provincie en gemeente streven naar minimale vertraging RijnGouwelijn

Gedeputeerde Martin Huls van de provincie en wethouder John Steegh van de gemeente Leiden, hebben gisterenavond hun handtekening gezet onder de interim- overeenkomst waarin afspraken zijn vastgelegd over het Leidse referendum. Hierin staat het tracé voor de RijnGouwelijn centraal. Het referendum vindt plaats op 7 maart 2007, tegelijkertijd met de Statenverkiezingen.

Het referendum gaat in eerste instantie over de keuze tussen het uitgewerkte tracé door de binnenstad en één alternatief tracé 'Buitenom'. Het Buitenomtracé loopt van station Leiden Lammenschans tot Leiden Centraal, zoveel mogelijk over bestaand spoor. Voorafgaand aan het referendum beoordeelt de provincie, als opdrachtgever voor het openbaar vervoer, of de exploitatie van het Buitenomtracé aanvaardbaar is. Ook worden de investerings- en beheerkosten van het alternatieve tracé dan in kaart gebracht. Een eventuele tracéwijziging mag niet leiden tot een hogere financiële bijdrage van de overige gemeenten

Heroverweging

De interim-overeenkomst is een vervolg op de Bestuursovereenkomst I (juni, 2005), tussen de provincie en betrokken gemeenten langs het tracé. Met het aantreden van het nieuwe Leidse college, in het voorjaar van 2006, werd besloten het tracé van de RijnGouwelijn alsnog onderwerp van een referendum te maken. Omdat hierdoor een ondertekening van een de Tweede Bestuursovereenkomst over de RijnGouweLijn niet eerder plaatsvindt dan direct volgend op de besluitvorming over de uitkomst van het referendum, is besloten tot een interim-overeenkomst.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22