D66

Carrière maken is voor allochtone politieagenten bijna onmogelijk vanwege discriminatie op de werkvloer, zo blijkt uit een recent onderzoek van het NOS Journaal. Naast de intimiderende en racistische uitlatingen door sommige korpsleidingen blijken goed gekwalificeerde agenten van allochtone afkomst in tegenstelling tot hun minder gekwalificeerde Nederlandse collegas in de praktijk simpelweg niet in aanmerking te komen voor promotie. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil dat de ministers Remkes en Verdonk een onderzoek instellen naar discriminatie binnen de politie en actie ondernemen om dit te voorkomen.

Begin jaren negentig besteedde het ministerie van Binnenlandse Zaken nog speciale aandacht aan een groep van 25 allochtone net afgestudeerde inspecteurs, omdat het vond dat er meer allochtone leidinggevenden binnen de politie moesten komen. Van deze groep werken er inmiddels nog maar elf bij de politie, geen van hen heeft daadwerkelijk een leidinggevende functie gekregen. Zowel bij de politiebond als bij de belangenvereniging van allochtone politiemensen komen veel klachten binnen van agenten die zeggen te maken te hebben met intimidatie en discriminatie door hun korpsleiding.

Tweede-Kamerlid Koser Kaya wil dat de ministers duidelijk maken hoe ernstig de intimidatie en discriminatie op de werkvloer binnen de politiekorpsen is. Koser Kaya: Hierbij kan de minister niet volstaan met de mededeling dat het moeilijk is een schatting te maken van de ernst en omvang van de discriminatie omdat er voor dergelijke klachten geen landelijke registratie bestaat. Koser Kaya heeft daarom aan de ministers gevraagd of deze bereid zijn zelf de gegevens te verzamelen. Discriminatie is ernstig maar discriminatie bij de politie is helemaal ernstig en moet serieus aangepakt worden, aldus Koser Kaya.

23-8-2006 13:32