Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
73 Vragen van de heren P.H. van Corler, H.IJ van der Roest en J.A. Kleuver
(vragen binnengekomen op 5 juli 2006
en antwoorden van het college verzonden op 22 augustus 2006


Al jarenlang klagen bewoners over een te hoge verkeersdruk in de Adelaarstraat, Pieter Nieuwlandstraat, Kaatstraat en Antonius Matthaeuslaan met alle nadelen van dien. Ook tijdens een recente wijkbijeenkomst in de wijk Noordoost vroegen de bewoners aandacht voor dit probleem. De bewoners is lange tijd, door vorige colleges, beloofd dat de verkeersdruk zou afnemen nadat de capaciteit van de Talmalaan zou worden vergroot. Het betreft een complex probleem, maar met die vaststelling zijn de bewoners rond de genoemde straten niet geholpen. Een en ander leidt tot de volgende vragen:

1. Is het College het met ons eens dat er door vorige Colleges toezeggingen zijn gedaan aan de bewoners van en rond de Adelaarstraat, de Kaatstraat, de Pieter Nieuwlandstraat en de Antonius Matthaeuslaan?


Ja, in het verleden zijn door vorige Colleges toezeggingen gedaan. In het kader van de evaluatie van de verkeersmaatregelen Binnenstad en Vogelenbuurt (2000) is geconstateerd dat het aandeel wijkoverstijgend autoverkeer na de realisatie van de genomen verkeersmaatregelen is toegenomen. De toezeggingen aan de bewoners dateren al van voor 2000.

De oplossing is in de genoemde evaluatie voor een belangrijk deel gekoppeld aan de reconstructie van de Talmalaan. De Talmalaan heeft als functie de noordoostelijk gelegen woonwijken te verbinden met de Binnenstad. Op dit moment is reconstructie van de Talmalaan nog niet uitgevoerd en is er nog geen sprake van de bedoelde eindsituatie. Pas als de Talmalaan gereed is kan het effect op de route Kaatstraat - Willem van Noortstraat worden bepaald. Naar verwachting zal de verkeersdruk op genoemde straten dan afnemen.

2. Is het College bekend met de verkeersoverlast in de Adelaarstraat, de Kaatstraat, de Pieter Nieuwlandstraat en de Antonius Matthaeuslaan?


Ja. Uit de evaluatie uit 2000 komt naar voren dat er sprake is van circa 50% wijkoverstijgend autoverkeer op deze route. Het probleem heeft ook aandacht gekregen in het kader van het wijkverkeersplan Noordoost. Hierop was inspraak mogelijk tot 7 mei jl. en na de zomer zal dit wijkverkeersplan, na eventuele aanpassingen n.a.v. inspraakreacties, definitief door ons college worden vastgesteld.

3. Welke ideeën heeft het College om deze reeds lang bestaande problematiek op te lossen en wanneer worden die ideeën geëffectueerd?


Door de reconstructie van de Talmalaan zal de doorstroming op de route Oudenoord - David van Mollemstraat - Talmalaan verbeteren. Deze route is in het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan) aangewezen als belangrijke verkeersroute in het noordoostelijke deel van de stad. De verwachting is dat na reconstructie van de Talmalaan het aandeel wijkoverstijgend autoverkeer op de route Kaatstraat - Adelaarstraat - Willem van Noortstraat zal afnemen. Naar het zich laat aanzien kan medio 2007 gestart worden met de reconstructie van de Talmalaan.

In het wijkverkeerplan Noordoost wordt verder voorgesteld de Pieter Nieuwlandstraat op te nemen in een 30 km/u zone, met hierbij passende maatregelen (aanpassen van de maximumsnelheid en opheffen van de voorrangssituaties). Hierdoor wordt de Pieter Nieuwlandstraat naar verwachting minder aantrekkelijk voor wijkoverstijgend autoverkeer.


4. Hoe stelt het College zich op de hoogte van de wensen van de bewoners in en rond de genoemde straten en vindt het College dit overleg waardevol?


In het kader van de voorbereidingen voor het wijkverkeersplan Noordoost is een oproep aan bewoners geplaatst in het Wijknieuws Noordoost (december 2004). Dit heeft geresulteerd in ongeveer 30 schriftelijke reacties. Hierna is een begeleidingsgroep samengesteld, welke qua samenstelling een afspiegeling is van de wijk Noordoost en waarin de door u genoemde bewoners zitting konden nemen. Met deze interactieve planvorming hebben wij goede ervaringen en wij vinden dit zeer waardevol.


---

Evaluatierapport Verkeersmaatregelen Binnenstad en Vogelenbuurt, juni / augustus 2000.


---- --