Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Grote opkomst informatieavond Helihaven

Op 22 augustus werd in de Esch een informatieavond gehouden over de plannen van een helikopterplatform aan de Schaardijk.

Mensen druppelen gestaag binnen bij de informatieavond op 22 augustus. Er zou toch een proefvlucht zijn? vraagt een van de inwoners van de Esch zich af. Ik heb anders niks gehoord, was er wel echt een vlucht? Anderen geven aan wel degelijk iets gehoord te hebben, en dan vooral tijdens het landen en opstijgen.

De Paleiszaal de Esch waar de avond is georganiseerd zit helemaal vol zodra de presentatie start. Stoelen moeten worden aangeschoven en een groep mensen moet zelfs staan. Drukte alom. Omwonenden maken zich voornamelijk zorgen over (geluids-)overlast en milieugevolgen en vragen zich af waarom juist voor de locatie naast de van Brienenoordbrug is gekozen.

Mensen van de Deelgemeente, waaronder portefeuillehouder Verkeer & Vervoer Umberto van Rijn, maar ook mensen van Helinet verzorgen de informatieavond. Deze bestaat uit een presentatie en een vragenuur. Veel zorgen worden geuit, maar zeker ook positieve reacties. Zo vraagt een van de oudere bezoekers zich af of er ook een gereduceerd tarief voor 65+ komt.

Tijdens de presentatie wordt het publiek ook gevraagd wie de proefvlucht gehoord heeft. Deze proefvlucht was gehouden voordat de presentatie begon om omwonenden de gelegenheid te geven mogelijke effecten van een helikoptervlucht te ervaren. Ongeveer de helft van de zaal geeft aan iets gehoord te hebben. Een kwart geeft aan daar hinder aan te hebben ondervonden.

Helinet heeft het plan om aan de Schaardijk, bij de Brienenoordbrug, een helikopterplatform op te richten. Dit platform zal deel uitmaken van een netwerk van Helikopterhavens op of bij grote industrie- en kantorenparken in West Europa. Tussen deze helikopterhavens zal Helinet een laagdrempelige vervoersservice, per helikopter, gaan onderhouden.

Op dit moment is er door de deelgemeente nog geen standpunt ingenomen over de plannen. De deelraad zal in het najaar een eerste besluit over dit project nemen, namelijk of zij het plan van Helinet ter inzage wil leggen of niet. Tijdens de informatieavond heeft de deelraad middels een enquête de mening van omwonenden gevraagd, zodat hiermee rekening kan worden gehouden in de besluitvorming. Als het plan ter inzage wordt gelegd, is er de mogelijkheid om tegen dit plan bezwaar te maken.

Mochten er naar aanleiding van de avond toch nog vragen bestaan, dan is er de mogelijkheid deze bij Deelgemeente Kralingen-Crooswijk (010-2060808) te stellen. Meer informatie over Helinet vindt u op www.helinet.nl