Waterschap Noorderzijlvest


Uitval rioolgemaal Damsterdiep door stroomstoring 23-8-2006

Dinsdagmiddag 22 augustus ontstond er een storing in het transformatorhuis van Essent bij de kruising van de Zaagmuldersweg met het Damsterdiep. Als gevolg van de stroomstoring viel het hoofdrioolgemaal van waterschap Noorderzijlvest aan het Damsterdiep uit.

Dit rioolgemaal pompt het rioolwater van een deel van de stad Groningen naar de rioolwaterzuivering in Garmerwolde. Door het uitvallen van het gemaal traden de riooloverstorten in werking, waardoor het rioolwater in de vijvers van de Oosterparkwijk kwam. Deze vijvers zijn opgenomen in het rioleringssysteem in de stad en zijn bedoeld om bij extreme regenval het water op te nemen.

Water wegpompen
Door het uitvallen van het gemaal en de hevige regenval steeg het waterpeil van de Gorechtvijvers, de Pioenvijver en de Wetering langs de Petrus Campersingel aanzienlijk.
Na overleg tussen gemeente en waterschap heeft de brandweer op deze drie plaatsen het overtollige water naar het Oosterhamrikkanaal gepompt.
Het Damsterdiepgemaal was rond 19.00 uur s avonds weer in werking. Omdat in de loop van de avond nog meer regen verwacht werd bleef de brandweer nog geruime tijd doorpompen.

Waterkwaliteit
Door de overstorten is rioolwater in de vijvers terechtgekomen, waardoor de waterkwaliteit verslechtert. In het ergste geval kan dit vissterfte tot gevolg hebben. Het waterschap houdt daarom de komende dagen de vijvers extra in de gaten.

Flauwe vis
Woensdagochtend 23 augustus werden er in de noordelijke Pioenvijver veel flauwe naar luchthappende vis aangetroffen. Samen met de gemeente en de brandweer is besloten deze vijver door te spoelen met water uit het Van Starkenborghkanaal. Ten gevolge daarvan neemt de zuurstofgraad van het water weer toe.

hoog water gorechtvijver

Omdat mogelijk op andere plekken in de stad ook problemen ontstaan ten gevolge van riooloverstorten worden op diverse plekken metingen verricht.