Gemeente Amsterdam



Uitstel onthulling `De Schreeuw' in Amsterdamse Oost-Watergraafsmeer

Op verzoek van de kunstenaar Jeroen Henneman heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer ingestemd met uitstel van de plaatsing en de onthulling van het kunstwerk `De Schreeuw'. Het kunstwerk `De Schreeuw' is ter nagedachtenis aan Theo van Gogh zou op 7 september in het Oosterpark worden onthuld. De onthulling zal nu begin 2007 plaats vinden.

In de bouwaanvraag die Jeroen Henneman voor het kunstwerk heeft ingediend, staat `De Schreeuw' haaks op het hek aan het Oosterpark. Hierdoor gaat de opzet van het beeld verloren. Het beeld moet 90 graden gedraaid zodat het parallel aan het hek komt te staan.

Jeroen Henneman hierover: `Als het beeld geplaatst wordt zoals nu in de De schreeuw door kunstenaar Jeroen Henneman bouwaanvraag is aangegeven ziet men de zijkant van het beeld en is het beeld niet te "lezen". Het beeld moet zoals de bladzijde van een boek bekeken worden, zoals je ook een tekening van de voorkant wil bekijken en niet vanaf de zijkant'.

Procedure

Hierdoor ontstaat een nieuwe situatie en moet er een nieuwe procedure worden gestart voor de aanvraag van de bouwvergunning. Jeroen Henneman en het stadsdeel betreuren de gang van zaken.