Ministerie van Defensie

23-08-2006 14:49

f-16âs begeleiden verkeersvliegtuig naar schiphol

Twee F-16âs van de vliegbasis Leeuwarden, hebben vanmorgen een Amerikaans lijnvliegtuig naar de luchthaven Schiphol begeleid. Hiertoe zijn ze boven de gemeente Amstelveen door de geluidsbarrière gevlogen. Het passagierstoestel was op weg naar Mumbai in India en keerde om veiligheidsredenen terug.

Aan boord van vlucht 42, een DC10, bevonden zich 149 passagiers. Enkelen van hen gedroegen zich in de ogen van de bemanning verdacht. Daarop verzocht de gezagvoerder terug te mogen keren naar Schiphol. De Koninklijke Marechaussee heeft een aantal personen van boord gehaald en voor verhoor meegenomen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is door Defensie op de hoogte gesteld van het voorval. Voor de NTCb vormt de situatie op dit moment geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Voor de beveiliging van het Nederlandse luchtruim staan 24 uur per dag, 7 dagen per week twee F-16âs paraat voor de zogenoemde Quick Reaction Alert-taak. Ze kunnen binnen enkele minuten in de lucht zijn.