Ingezonden persbericht


Nederlands e-learning project voor Europese papiersector als beste beoordeeld

Het opleidingscentrum van de Nederlandse papier- en (golf)kartonsector VAPA heeft een Europese subsidie van ¤ 400.000 ontvangen voor de ontwikkeling van een geavanceerd multimediaal opleidingsprogramma én de verspreiding ervan in Europa. Van de 31 subsidieaanvragers, werd het VAPA-project door zowel de nationale als internationale jury als beste beoordeeld en is het maximum budget toegewezen.

Voor de Nederlandse papierfabrieken heeft VAPA onlangs een nieuwe digitale leeromgeving en de eerste multimediale opleidingsmodules voor operators ontwikkeld. Dankzij de Leonardo-subsidies kan dit programma nu worden ontwikkeld en uitgegeven in een groot aantal Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Engeland en Spanje.

"Door het kennisniveau van operators te verhogen verwachten we de concurrentiepositie van de Europese - en dus ook de Nederlandse - papierindustrie te versterken", aldus Peter Lokhorst, directeur VAPA. "Door de Europese opschaling profiteert de Nederlandse industrie door middel van kennisuitwisseling met het buitenland. Tegelijkertijd wordt de continuïteit van de opleidingen in Nederland geborgd door het genereren van inkomsten uit het buitenland."

Het totale budget voor het project bedraagt ruim 1,4 miljoen euro. Naast de Nederlandse papier- en golfkartonindustrie (¤ 600.000) leveren ook de Duitse en Oostenrijkse brancheopleidingscentra een financiële bijdrage (beide ¤ 210.000). De ontwikkeling van het opleidingsprogramma wordt afgerond in oktober 2008.

De subsidie is onder verantwoordelijkheid van VAPA aangevraagd in samenwerking met Europese papierbrancheverenigingen CEPI (papier) en Fefco (golfkarton), en enkele grote concerns uit de branche zoals SCA, Sappi, StoraEnso, Smurfit Kappa en Mondi. In totaal participeren 18 partijen verdeeld over 7 landen.

Over VAPA

VAPA is het opleidingscentrum van de Nederlandse papier-, karton- en golfkartonsector, gevestigd te Apeldoorn. Deze bedrijfstak bestaat uit 27 papier- en kartonfabrieken en 16 golfkartonbedrijven. In beide sectoren zijn in Nederland in totaal ruim 9.000 mensen werkzaam. Op Europese schaal betreft het een groep van 190.000 operators.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Lokhorst (directeur VAPA) op 055 - 578 69 60 of 06-51113361 of via peterlokhorst@vapa.nl of kijk op www.vapa.nl