Politieberichten Binnensticht, 11.45 uur

Utrecht, 23-08-2006

Politie houdt inbrekers aan; aantal autokraken gedaald

ZEIST- Sinds april heeft de politie 18 personen aangehouden die van auto-inbraken verdacht worden. Na de grote stijging van auto-inbraken begin dit jaar is het aantal inmiddels aanzienlijk teruggelopen. Wel adviseert de politie autobezitters en omwonenden nog steeds alert te blijven.

In april zocht de politie de publiciteit om mensen te waarschuwen voor auto-inbraken. Er werd in die maand 218 keer ingebroken. Vooral navigatiesystemen waren geliefde buit, maar ook tassen en jassen. De politie deed via de media een oproep aan de autobezitters om geen buit in autos te laten liggen. Ook ging een speciaal preventieteam van de politie de wijk in om mensen aan te spreken en folders Niets erin, Niets eruit uit te delen. Verder hield de politie verhoogd toezicht op de tijdstippen dat de meeste autokraken plaatsvonden en sprak zij potentiële verdachten aan.

Deze acties hadden succes. In mei daalde het aantal auto-inbraken aanzienlijk. Er werd in die maand 85 keer ingebroken, een daling van 61% ten opzichte van april. In juni sloegen auto-inbrekers 115 keer toe (-47%)en in juli 62 maal (-72%).

De daling van het aantal kraken wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. Nog steeds zijn auto-inbrekers actief. De politie adviseert burgers geen waardevolle spullen achter te laten en alert te zijn op verdachte situaties. Ziet u dat iemand veel aandacht heeft voor geparkeerde autos en verdacht om zich heen kijkt, alarmeert u dan snel de politie via 112. Probeer goed het signalement van de verdachte te onthouden en geef die door. Wanneer de politie een goede omschrijving van de verdachte persoon heeft, kan zij gerichter zoeken. Onthoud (opvallende) uiterlijke kenmerken, kleding, het vervoermiddel van de verdachte en eventueel het kenteken.