Ingezonden persbericht


Persbericht

Sophos stelt gratis een anti-rootkit ter beschikking aan alle gebruikers van Windows besturingssystemen

Gorinchem, 23 augustus 2006 Sophos, wereldleider in netwerkbeveiliging, kondigt vandaag de beschikbaarheid aan van een nieuwe tool om rootkits op computers te detecteren en te verwijderen. Deze werd door het beveiligingsbedrijf gecreëerd en wordt nu op hun website gratis aangeboden aan alle gebruikers, klant of niet. De functies van Sophos Anti-Rootkit bieden een perfecte aanvulling voor die van Sophos Anti-Virus 6.0 of voor antivirus oplossingen van andere leveranciers dankzij de aanvullende beschermingslaag en is te gebruiken op Windows NT/2000/XP/2003 besturingssystemen.

In tegenstelling tot de andere beschikbare tools, waarschuwt Sophos Anti-Rootkit de gebruiker wanneer het verwijderen van een bepaalde rootkit een risico vormt voor de integriteit of de efficiëntie van het besturingssysteem van de geïnfecteerde computer. Netwerkbeheerders beschikken op die manier over alle noodzakelijke informatie die hun helpt bij het nemen van beslissingen.

Een recent online onderzoek, verricht door Sophos bij 335 business gebruikers, heeft aangetoond dat 55 % van de ondervraagde personen zich ongerust maakt dat een rootkit hun computers zou kunnen besmetten. Het was hierbij verbazend dat 37% niet wist wat een rootkit was of kan doen.

Rootkits zijn softwareprogramma s vaak gebruikt door hackers die dankzij geavanceerde technieken andere programma s en processen verbergen. Kwaadwillige codes, zoals spyware en keyloggers, kunnen hierdoor onzichtbaar gemaakt worden waardoor het voor de conventionele beveiligingsproducten of besturingssystemen te moeilijk wordt om te ontdekken. Hackers gebruiken deze rootkit technologie om, zonder dat de gebruiker het kan zien, de toegang tot een gehackte computer te vrijwaren.

Rootkits worden tegenwoordig steeds meer gebruikt voor verschillende criminele activiteiten waaronder het gebruik van spyware om gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen, aanvallen om het systeem onbruikbaar te maken en spam campagnes. Ons onderzoek bewijst dat vele bedrijven rootkits aanzien als een bedreiging voor hun bedrijfsnetwerk , aldus Phil Wood, product manager bij Sophos. Ondertussen blijft het onze grootste zorg dat vele gebruikers niet weten wat een rootkit is en daarom kunnen vergeten wat de bedreiging exact inhoudt. Windows gebruikers moeten terdege geïnformeerd worden over de meest recente trucs die door hackers gebruikt worden zodat ze zich ervan kunnen verzekeren over de juiste tools te beschikken om zich te kunnen beschermen.

Sophos Anti-Rootkit beschikt over een gebruiksvriendelijke, grafische interface waarop alle informatie over mogelijke verborgen systeembronnen getoond wordt, met inbegrip van de naam van de gevonden rootkit alsook de actie die ondernomen moet worden. Sophos rootkit werd ontworpen om bekende en onbekende rootkits te identificeren en kan door iedereen Sophos klant of niet - gratis gedownload worden via de Sophos website.

De meest gereputeerde antivirus software, zoals ook die van Sophos, is in staat om bekende rootkits te stoppen voor als deze worden geïnstalleerd. Maar wanneer een rootkit reeds actief is op een computer kan het zichzelf verstoppen waardoor het voor veel beveiligingsprogramma s bijna onmogelijk wordt om ze nog te ontdekken. , voegt Wood toe. Sophos Anti-Rootkit werkt op een zeer laag niveau om bekende en onbekende actieve rootkits te detecteren en te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat, in combinatie met Sophos Anti-Virus 6.0, gebruikers hun computers op een behoorlijke manier kunnen beveiligen.

Sophos Anti-Rootkit kan gedownload worden via http://www.sophos.com/products/free-tools/sophos-anti-rootkit.html

Meer informatie en/of een telefonische toelichting omtrent rootkits kan tevens aangevraagd worden via onderstaande gegevens:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder

Tel: +32 2 267 41 60
Ederidder(at)creative-strategies.be

Over Sophos Benelux

Sophos Benelux, gevestigd in Gorinchem, is een Sophos-distributeur die zich richt op het leveren van Sophos-producten en diensten aan partners, resellers en klanten in de Benelux. Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetdreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com

Over Sophos

Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetbedreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Het hoofdkantoor van Sophos bevindt zich in Groot-Brittanië. Inmiddels zijn er meer dan 35 miljoen Sophos-gebruikers in ruim 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is Sophos in staat snel te reageren op nieuwe dreigingen, ongeacht de complexiteit ervan. Hierdoor wordt een optimale klanttevredenheid nagestreefd.