GroenLinks wil actie Veerman tegen gewonde zeehonden GroenLinks

23 augustus 2006

Minister Veerman moet maatregelen nemen tegen de enorme stijging van het aantal zwaargewonde en dode zeehonden dat wordt binnengebracht in zeehondencreche Pieterburen. De ernstige verwondingen worden veroorzaakt doordat vissers, zowel professionele als sportvissers, netten en haken achterlaten in de Waddenzee en de Noordzee. Als de zeehonden in de netten zwemmen kunnen zij worden gewurgd, als zij een vishaak inslikken overlijden ze aan inwendige bloedingen.

Naar aanleiding van alarmerende berichten uit Pieterburen (zie ook www.zeehondencreche.nl ) roept Ineke van Gent in schriftelijke vragen aan minister Veerman op tot maatregelen. Zo moeten vissers strenger worden gecontroleerd en moeten de vismethoden beter worden getest op hun potentiële gevaar voor zeehonden. Ook wil GroenLinks dat oude netten voortaan gratis kunnen worden ingeleverd en dat vissers beter worden voorgelicht over de gevaren van achtergebleven netten en haken.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, ingediend 22 augustus 2006, over bedreigde zeehonden.


1. Heeft u kennis genomen van de uitzending van RTL Nieuws over de alarmerende stijging van het aantal gewonde en overleden zeehonden en andere zeezoogdieren als gevolg van achtergebleven visnetten?


2. Erkent u dat het aantal gevallen van ernstig gewonde danwel overleden zeehonden in de Waddenzee en Noordzee fors is gestegen, en dat dit wordt veroorzaakt door achtergebleven visnetten van professionele vissers en netten en haken van sportvissers?


3. Kunt u inzicht verlenen in de precieze oorzaken van deze toename? Kunt u in kaart brengen of wellicht de `staand want'-methode van vissen is toegenomen en/of deze netten zijn verplaatst?


4. Maakt u zich met mij zorgen over deze stijging? Bent u het met mij eens dat het aantal gewonde danwel overleden zeehonden tot een minimum beperkt moet worden?


5. Welke maatregelen bent u voornemens te nemen om het aantal slachtoffers terug te brengen?


6. Kunt u aangeven hoeveel vergunningen zijn verleend voor het vissen met vaste vistuigen in de kustzone en op de Noordzee? Bent u bereid om de vergunningverlening voor (sport)vissers in de kustzone en op de Noordzee aan te scherpen? Bent u daarnaast bereid om bij vissers niet alleen te controleren of hun netten gevaar kunnen opleveren voor mensen, maar ook voor dieren? Zo nee, waarom niet?


7. Is het correct dat vissers die zogenoemde zwerfnetten aan wal brengen, hiervoor moeten betalen? Bent u bereid om in plaats hiervan een beloning uit te betalen aan vissers die zwerfnetten uit het water halen en inleveren, danwel op een andere wijze de inzameling van zwerfnetten voor de gehele kustzone en de Noordzee vanuit Rijkswaterstaat te organiseren?


8. Bent u tot slot bereid om aan vissers, en met name aan sportvissers, via een voorlichtingscampagne duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van achtergelaten netten en haken voor zeehonden en andere zeezoogdieren?

«