MIN LNV: Opheffen maatregelen milde vogelgriep Voorthuizen

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.117 23 augustus 2006

OPHEFFEN MAATREGELEN MILDE VOGELGRIEP VOORTHUIZEN

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten om het beperkingsgebied en dus ook alle maatregelen voor het beperkingsgebied rond Voorthuizen op te heffen. Het is vanaf donderdag 24 augustus 2006 (vanaf 00.00 uur) weer toegestaan om levend commercieel gehouden pluimvee, hobbypluimvee en overige levende vogels te vervoeren. Ook is het aanwenden van mest van pluimvee en eventuele andere vogelsoorten weer toegestaan.

Op grond van richtlijn nr. 2005/94/EG moeten de getroffen beperkende maatregelen in het ingestelde beperkingsgebied minimaal 21 dagen na de voorlopige reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf worden gehandhaafd; daarna mag het gebied vrijgegeven worden. Tegen deze achtergrond, en omdat er geen enkele aanwijzing is dat het virus zich verder binnen of buiten het gebied heeft verspreid, wordt de regeling ingetrokken. Daarmee wordt het beperkingsgebied, en daarmee alle beperkende maatregelen binnen het gebied, volledig opgeheven.

Op 1 augustus 2006 is vanwege het bestaan van een zeer ernstige verdenking van de milde variant van vogelgriep een beperkingsgebied met een straal van circa 3 km rond Voorthuizen ingesteld. De aanwezigheid van het betreffende virus is vervolgens bevestigd bij een vermeerderingsbedrijf te Voorthuizen. Na de ruiming op dit bedrijf, dat met de milde variant van vogelgriep besmet was, is de voorlopige (eerste) reiniging en ontsmetting van het bedrijf op 2 augustus 2006 voltooid.

NOOT voor de redactie (