Gemeente Utrecht

2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
95 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(vragen binnengekomen op 23 augustus 2006)

Toelichting:
In januari 2006 hebben de Gemeente Utrecht, het UMC en de UU een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om een transferium in De Uithof te ontwikkelen en bouwen. De plannen hiervoor worden het komende jaar verder uitgewerkt.

Het persbericht van de gemeente Utrecht: "Door de komst van het transferium wordt de parkeervoorziening in De Uithof gebundeld en kunnen betrokken organisaties meer aan vervoersmanagement doen. Daardoor blijft de groei van het aantal individuele verkeersbewegingen in De Uithof in de toekomst beperkt. Omdat de komst van een transferium aan deze kant van de stad bijdraagt aan een betere bereikbaarheid van Utrecht, past deze ook in het parkeerbeleid van de gemeente. Medio 2004 besloten gemeente Utrecht, het UMC en de UU een gezamenlijk onderzoek te starten naar de haalbaarheid van een transferium in De Uithof. Uitkomst daarvan is onder andere dat het transferium het best kan komen te liggen ten zuiden van de A28 en ten westen van de Universiteitsweg. Om het transferium goed met openbaar vervoer te ontsluiten, wordt de HOV-baan doorgetrokken tot bij het transferium en ontstaat er een snelle OV-verbinding met de rest van de stad."

Op 16 augustus publiceert de gemeente Utrecht dat er bij haar op 31 juli een aanvraag voor een velvergunning van 730 bomen aan de Toulouselaan/Sorbonnelaan/Helsinkilaan in verband met aanleg parkeerterrein is binnengekomen.

Toulouselaan/Sorbonnelaan/Helsinkilaan is gelegen ten oosten van de A27, nabij Maarschalkerweerd en zwembad Krommerijn.

In zoverre GroenLinks heeft kunnen nagaan is er voor deze locatie (nog) geen aanleg/ bouwvergunning aangevraagd en/of afgegeven voor de uitbreiding van het parkeerterrein/ garage en de in- en uitritten.

Vragen:

1. Hoe beoordeeld het college het kennelijke voornemen van de Universiteit Utrecht om aan de andere zijde van de Uithof de parkeerfaciliteiten flink uit te breiden, mede in het licht van de begin dit jaar gesloten samenwerkingsovereenkomst?
2. Welke bestemming heeft het terrein waarop de 730 te vellen bomen staan?
3. Kan de Universiteit na het verkrijgen van de velvergunning overgaan tot realisatie van het parkeerterrein, of moeten daarvoor nog andere procedures voor worden doorlopen? Zo ja, welke?
4. Op 27 april 2006 heeft de gemeenteraad de motie kappen met kappen III aangenomen. Is het College met GroenLinks van mening dat eerst alle benodigde vergunningen, voor de realisatie van het parkeerterrein, (onherroepelijk) verkregen moeten zijn voordat over gegaan zou kunnen worden tot het kappen van bomen?
5. Welke mogelijkheden heeft de gemeente Utrecht tot het verplichten tot herplanten van bomen? Welke ervaringen zijn hiermee de afgelopen jaren opgedaan?

---- --