Algemene omroepvereniging AVRO


PERSBERICHT

Hilversum, 23 augustus 2006

MKB-Nederland: geen verplichte heffing voor ondernemers

HILVERSUM- MKB-Nederland is tegen een verplichte heffing voor ondernemers om winkelgebieden en bedrijventerreinen veiliger, schoner en aantrekkelijker te maken. Dat zei Jurgen Warmerdam van MKB-Nederland vanmiddag in het AVRO-radioprogramma 1opdeMiddag. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken wil graag experimenteren met die heffingen, zo zei ze in een reactie.

Door de verplichte eigen bijdrage kunnen ondernemers zelf bepalen welke veranderingen noodzakelijk zijn in hun omgeving. De methode heet Business Improvement District (BID) en is overgewaaid uit de Verenigde Staten en Canada. Ondernemers investeren zelf in hun werkomgeving. Dan gaat het om extra particuliere beveiliging, sierverlichting of schoonmaakdiensten. Als een meerderheid van de bedrijven in een gebied instemt met de investering, dan is de bijdrage verplicht voor alle ondernemers in dat gebied. Voor deze aanpak is een wetswijziging nodig.

Staatssecretaris Van Gennip is blij met het initiatief van de ondernemers en wil graag verder met de experimenten: Er zijn grote voordelen. In Rotterdam worden bijvoorbeeld de free-riders aangepakt. Dat zijn ondernemers die wel profiteren van collectieve regelingen, maar daar niet aan meebetalen.

Eerder sprak de koepel voor het midden- en kleinbedrijf zich om deze reden nog positief uit over de nieuwe aanpak.

MKB-Nederland heeft in een brief aan het ministerie van Economische Zaken laten weten dat zij experimenten met de nieuwe aanpak expliciet afwijst . Warmerdam van MKB-Nederland: Het is prima als ondernemers hun straat willen verbeteren, maar wij vinden een verplichte heffing heel gevaarlijk omdat de overheid daardoor laks wordt. Als ondernemers moeten betalen voor overheidstaken zoals openbare orde en hygiëne zijn ze bovendien duurder uit, aldus Warmerdam.

Staatssecretaris Van Gennip ziet door de draai van MKB-Nederland en de val van het kabinet Balkenende II af van het indienen van een wetsvoorstel voor Business Improvement District.


---
s-Gravelandseweg 80, Hilversum

Postbus 2, 1200 JA Hilversum

Tel. centrale (035) 67 17 911

Internet www.avro.nl




Algemene omroepvereniging AVRO