Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 23 augustus 2006 - Eerste transport uraniumfilters van nucleaire medicijnproductie

Petten Het vlekkeloos en volgens planning verlopen transport van vanmorgen van een container met uraniumverzamelfilters naar de Centrale opslag voor radioactief afval (Covra) te Vlissingen, is het succesvolle sluitstuk van een project dat bij elkaar vier jaar heeft geduurd. Bij de productie van molybdeen 99- wordt gebruik gemaakt van deze filters. Dit molybdeen is de grondstof voor technetium-99m, de meest gebruikte radionuclide voor diagnostische doeleinden in de nucleaire geneeskunde. Petten produceert ruim 60% van deze radionuclide voor Europese ziekenhuizen.

Voor het eerst in het bestaan van NRG (Nuclear Research and consultancy Group) heeft een transport plaatsgevonden van uraniumfilters van Petten naar de Covra.

Molybdeen-99 wordt geproduceerd door het bestralen van uraniumplaatjes in de HFR (Hoge Flux Reactor) in Petten. In zogenaamde oplosvaten wordt het molybdeen-99 van alle gevormde isotopen afgescheiden. Ook het uranium wordt met behulp van een uraniumverzamelfilter afgescheiden. Na een aantal producties raakt een verzamelfilter vol. Omdat de opslagcapaciteit voor deze filters in Petten beperkt is, heeft NRG een speciale procedure ontwikkeld voor veilig transport en definitieve opslag van de filters bij de Covra. De voorbereidingstijd van vier jaar was onder meer noodzakelijk voor het volgen van de vereiste procedures en het doorlopen van een vergunningentraject. Verder nam het ontwerpen en fabriceren van speciale aluminium bussen, waarin de filters worden verpakt en opgeslagen, veel tijd in beslag. Het complete transport betrof het vervoer van één gecertificeerde transportcontainer. In de container met een lengte van 1,8 meter en een diameter van een meter pasten alle bussen en daarmee het afval van de productie van twee jaar radionucliden voor diagnostische doeleinden waarmee honderdduizenden patiënten in ziekenhuizen zijn geholpen.

Bij het laden van de container waren medewerkers aanwezig van het internationale atoomagentschap IAEA uit Wenen, Euratom, de kernfysische dienst (KFD) van het Ministerie van VROM en de Covra. Op dinsdag 22 augustus is de container onder toezicht van de autoriteiten transport gereed gemaakt en op woensdag 23 augustus vond het transport volgens planning plaats. De filters worden opgeslagen in het Habog, het Hoogradioactief afval behandelings- en opslaggebouw van de Covra.

Einde persbericht