LTO Noord


Blue Tongue: inzet LTO Nederland beloond

Blue Tongue

Inzet LTO Nederland beloond

Naar aanleiding van het basisoverleg van 18 augustus jl. heeft LTO afgelopen week ingezet op een zestal punten om op te komen voor de betrokken ondernemers en de gevolgen tot een minimum te beperken. Dit heeft geleid tot resultaat ten aanzien van vervoer van slachtvee door heel Nederland, transport van herkauwers van het toezichtsgebied (de buitenste 50 km zone) naar het beschermingsgebied (de zone met een straal van 100 km om Kerkrade, uitgezonderd de 20km).

Ook is ruimte gekomen voor het vervoer en export van sperma, embryoâs en eicellen van koeien, schapen en geiten mits gewonnen vóór 1 mei 2006. Punten van aandacht blijven de informatievoorziening richting veehouders, duidelijkheid over het vervoer van (slacht)vee binnen de 20 km-zone en beschikbaarheid van meerdere werkzame middelen (zoals Pour-on middelen) naast oormerkclips voor rundvee. Voor schapen en geiten is inmiddels wel een tijdelijke toelating van Pour-on middelen bereikt. De middelen komen op korte termijn ter beschikking.

Verder onderschrijft LTO Nederland de aanpak van de minister dat screening en monitoring de basis moet zijn waarop versoepelingen kunnen worden afgegeven en het exportverbod tot een deel van Nederland kan worden beperkt. Veerman heeft in een overleg met LTO laten weten, dat bij een gunstige uitslag van Sneek en Woerden het exportverbod voor een deel van Nederland wordt ingetrokken. Dinsdag zei de bewindsman dat dit op zijn vroegst op donderdag 24 augustus het geval zal zijn (zie ook deze site onder persberichten).

Overzicht versoepelingen

Transport B/T gebied

Binnen het beschermingsgebied en binnen het toezichtsgebied mochten al herkauwers vervoerd worden. Transport van herkauwers van het toezichtsgebied (de buitenste 50 km zone) naar het beschermingsgebied (de zone met een straal van 100 km om Kerkrade, uitgezonderd het 20 km-gebied) is toegestaan. Dit geldt ook voor sperma en embryoâs. Andersom niet!

Vanuit het beschermings- en het toezichtsgebied mogen herkauwers (en sperma en embryoâs) nu ook verplaatst worden naar beschermings- en toezichtsgebieden in Duitsland, Belgie en Luxemburg. Dat betekent meer ruimte voor slachtvee in die gebieden deze mogen ook naar slachterijen gelegen in de B/T gebieden van Duitsland, Belgie en Luxemburg.

Vervoer van herkauwers vanuit het beschermings- en toezichtsgebied naar de rest van Nederland was verboden. Nu is direct vervoer naar slachterijen in de rest van Nederland vanuit de gebieden weer mogelijk. Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:


- de herkauwers mogen op de dag van vervoer geen enkel verschijnsel hebben van blue tongue;


- het vervoer moet rechtstreeks naar het slachthuis;


- het voertuig(en) moet(en) worden verzegeld door de VWA;


- Het transport mag alleen plaats vinden tussen 9.00 en 18.00 uur.

Vanuit de rest van Nederland was vervoer naar het toezichts- en beschermingsgebied al toegestaan. Dit betekent dat herkauwers vanuit Noord-Nederland ook in de gebieden met beperkende maatregelen geslacht kunnen worden. Binnen het âprobleemgebiedâ van 20 km is nog geen versoepeling om dieren te laten slachten. Wel is het verzoek gedaan aan minister Veerman om een regeling te treffen, omdat er in het gebied slachterijen zijn gevestigd.

Exportverbod

Voor het exportverbod vanuit geheel Nederland bestaat nu een uitzondering: sperma, eicellen en embryoâs , in Nederland gewonnen voor 1 mei 2006, of geproduceerd in het buitenland, mogen worden geëxporteerd. Deze producten mogen ook vanuit het beschermings- en toezichtsgebied vervoerd worden naar de rest van Nederland.

Export van herkauwers vanuit Nederland blijft verder verboden. Het wachten is op de uitslagen van Sneek en Woerden. Deze worden vandaag of morgen verwacht.

Doorvoer

Doorvoer van herkauwers door het beschermings- en toezichtsgebied, vanuit een gebied zonder beperkingen, is mogelijk. De dieren en het transportmiddel moeten wel behandeld zijn met insecticiden.

Insectiden

Vrijstelling is verleend voor het gebruik van een tweetal insecticiden bij schapen en geiten. Het gaat om Sputop en Butox 7,5 Pour On. Vrijstelling voor gebruik is verleend onder de volgende voorwaarden:


- De vrijstelling is tijdelijk en geldt tot 23 december a.s.;


- Het middel mag niet worden gebruikt in de nabijheid van oppervlaktewater, maar alleen in stallen of in het midden van percelen.

Communicatie met LNV

Afgesproken is dat LNV de meest recente informatie zal snel mogelijk zal aanleveren aan alle betrokken partijen. De contactpersoon van LTO (Mona van Spijk) heeft toegang tot de vraag en antwoord database van LNV loket. De contactpersoon verzamelt alle vragen binnen de organisatie en zet die uit bij LNV. Ze zorgt ook voor terugkoppeling naar de achterban.

De meest recente informatie van LNV is altijd terug te vinden op de site: www.minlnv.nl.

Woensdag 23 augustus 2006