LTO Noord


Snel middelen beschikbaar om knuttenpopulatie te bestrijden

Als bij tweetal verdenkingen (Sneek en Woerden) de virusziekte blauwtong niet in het spel blijkt te zijn, zal het verbod om herkauwers te exporteren voor het noordelijk deel van Nederland worden opgeheven. Dat zou op zijn vroegst morgen (24 augustus) gebeuren, zo heeft minister Veerman (LNV) dinsdagmiddag laten weten tijdens overleg met een

LTO-delegatie in Den Haag. De definitieve uitslag van het onderzoek van Sneek wordt vandaag of morgen verwacht.

LTO Nederland heeft er sterk op aangedrongen om de export van runderen, schapen en geiten weer mogelijk te maken. Het voor het hele land geldende exportverbod werd vorige week donderdag na constatering van blauwtong bij schapen in Zuid-Limburg door minister Veerman ingesteld.

Het maandag jl. door de Europese Commissie ingevoerde exportverbod omvat een zone van 150 kilometer rond bedrijven in Zuid-Limburg en omgeving, waar het blauwtongvirus is opgedoken. Omdat dit gebied in EU-verband als één zone wordt beschouwd is hierbinnen tussen de betrokken landen overigens wel export mogelijk, aldus minister Veerman.

Er is intussen ontheffing verleend voor enkele middelen, die veehouders kunnen gebruiken om de muggen te lijf te gaan. De middelen komen volgens de bewindsman op zeer korte termijn beschikbaar. Op verzoek van voorzitter Sjraar van Beek (LTO Schapenhouderij) zal LNV nagaan of schapen en runderen in het 20 km-gebied binnen deze zone kunnen worden geslacht; er zijn voor beide diersoorten slachterijen in dit âprobleemgebiedâ.

MEP-subsidie

In de land- en tuinbouw is onthutst gereageerd op het besluit van minister Wijn (EZ) om de regeling voor MEP-subsidie (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) stop te zetten. Minister Veerman benadrukte dat het gaat om een kabinetsbesluit, dat is genomen omdat de doelstellingen op milieugebied zullen worden gehaald. Volgens LTO-voorzitter Bart Jan Constandse zijn echter verwachtingen gewekt en staan vele vergevorderde plannen nu plotsklaps op losse schroeven. Hij wees er op dat ondernemers eerst langlopende trajecten van vergunningverlening (milieu, bouw) en vernieuwing van installaties moesten doorlopen alvorens zij een aanvraag voor een MEP-subsidie konden indienen. Velen hebben, anticiperend daarop, al fors geïnvesteerd en zijn verplichtingen aangegaan voor duurzame elektriciteitsproductie. Het gaat hierbij om de levering van grondstoffen en technische voorzieningen ten behoeve van co-vergisting (biogasproductie), windenergie en warmte-krachtinstallaties op bio-energie (biogas, bio-olie).

LTO gaat knelgevallen inventariseren en een beroep doen op de Tweede Kamer om oplossingen te vinden voor deze kwestie, zodat door middel van een hardheidsclausule de betrokken ondernemers tegemoet worden gekomen. In het uiterste geval zullen juridische stappen worden gezet om rechten, die aan de regeling ontleend kunnen worden, alsnog gehonoreerd te krijgen. Constandse benadrukte dat initiatieven voor duurzame energie

voortdurend door de overheid zijn aangemoedigd en aangeprezen als voorbeeld van vernieuwend ondernemerschap. LTO wil dat die lijn krachtig wordt voortgezet en zal deze alom gewenste verduurzaming van de agrarische sector in de aanloop naar verkiezingen en de komende kabinetsformatie continu naar voren brengen.

âStrategisch Kiezenâ

Minister Veerman staat positief tegenover het initiatief van LTO om â in reactie op de toekomstvisie âKiezen voor Landbouwâ - de komende jaren te gaan werken aan versterking van het ondernemerschap van individuele boeren en tuinders en het maken van strategische keuzes voor de toekomst van hun bedrijf. Partijen uit de agribusiness en de kolom worden uitgenodigd om hierbij aan te haken. Wageningen UR, de Rabobank en ook LNV hebben al actieve deelname toegezegd in een consortium en met een reeks andere partijen uit de agribusiness wordt nog overlegd.

In âStrategisch Kiezenâ draait het om drie hoofdpunten: gezamenlijke visie, samenwerking en samenhang. LTO is ervan overtuigd dat alleen een brede, gezamenlijke aanpak kansrijk is. Een concrete uitwerking van plannen en voorstellen is een andere voorwaarde voor slagen van het ambitieuze project. Het ministerie wil â in het licht van versterking van het ondernemerschap - mee doen aan het project door kennis toegankelijker te maken, de sector nauwer te betrekken bij onderzoek en het kennis- en onderwijssysteem meer toe te spitsen op het toekomstig ondernemerschap. Het LTO-project âVoedselveiligheid en Grip op aansprakelijkheidâ wordt onderschreven. Er volgt nader overleg tussen LTO en LNV over onder meer mogelijke financiële ondersteuning van het project.

Natura 2000-gebieden

In verband met de aanwijzing van Natura 2000-gebieden is het volgens LTO Nederland van het grootste belang, dat alle provincies haast zetten achter de zogenoemde beheerplannen. Boeren en tuinders moeten weten waar ze aan toe zijn en welke ruimte bestaat voor toekomstige bedrijfsontwikkeling. Nu overheerst bij veel boeren en tuinders in alle delen van het land onduidelijkheid en onzekerheid. Veerman zei dat zijn departement werkt aan âeen beperkt beleidskaderâ voor bestaand gebruik voor de fase tussen aanwijzing van gebieden en het opstellen van beheerplannen.

Bij vergunningen zal in alle gevallen, dus ook bij bestaand gebruik van bedrijven, worden bekeken of van agrarische activiteiten substantiële effecten uitgaan op de ecologische omstandigheden. LTO is bepaald niet gerust op een evenwichtige afweging van belangen: op cruciale momenten (aanwijzing van gebieden, in beheerplannen en bij evaluaties) leert de ervaring dat aan de economische belangen van agrarische bedrijven vaak te weinig gewicht wordt toegekend. LTO is van mening dat rechten van bestaande bedrijven niet in het gedrang mogen komen en dat er reëel perspectief moet blijven bestaan voor bedrijfsontwikkeling.

Calamiteiten en risico

LTO heeft aan minister Veerman het voorstel gedaan om gezamenlijk en in overleg met verzekeringsmaatschappijen te bekijken of voor de risicoverzekering tegen de gevolgen van overtollige regen, vorst en sneeuw kan worden aangesloten bij bestaande polissen en verzekeringspakketten. Als dit lukt, is het aan de individuele leden en verzekerden om zelf hun keuzes te maken.

Woensdag 23 augustus 2006