ablynx voltooit zijn ¤40 miljoen serie c financieringsronde ÉÉn van de twee grootste private investeringenin de europese biotech van dit jaar GENT, België, 23 augustus 2006 - Ablynx, de leider in de ontdekking en ontwikkeling van Nanobodies®, een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, afgeleid van antilichamen, kondigt vandaag de succesvolle afronding aan van zijn ¤40 miljoen (~US$50 miljoen) serie C financieringsronde. Het internationale syndicaat werd geleid door de nieuwe investeerder KBC, een leidende Belgische financiële groep. De tweede nieuwe investeerder is SR One (VSA en VK),
risicokapitaalverschaffer en investeringsbedrijf van farmagigant GlaxoSmithKline. Het reeds bestaande consortium van alle investeerders nam deel aan deze ronde - Abingworth Management (VK), Alta Partners (VSA), Biotech Fonds Vlaanderen (België), Gilde Healthcare Partners (Nederland), GIMV (België) en Sofinnova Partners (Frankrijk). VIB (België) heeft aan deze financieringsronde ook voor een belangrijk deel deelgenomen. Dit brengt het totaal aan opgehaald kapitaal sinds Ablynx' ontstaan in 2002 tot op heden op een bedrag van ¤70 miljoen (~US$87.5 miljoen).

In combinatie met zijn bestaande kasmiddelen kan Ablynx zijn operaties tot zeker midden 2008 financieren, alsook zijn bestaande pijplijn, gebaseerd op zijn gepatenteerde Nanobody® technologie, verder uitbouwen. Het personeelsbestand, momenteel net iets meer dan 70 werknemers, zal hierdoor ook snel kunnen uitbreiden. Ablynx ontwikkelt een portefeuille van therapeutische Nanobody® programma's in diverse belangrijke ziektegebieden, met inbegrip van ontsteking, trombose, oncologie en de ziekte van Alzheimer. Drie van deze programma's zijn in een vergevorderd pre-klinisch ontwikkelingsstadium en dit zal Ablynx toelaten vóór het eind van dit jaar zijn eerste aanvraag voor een nieuw experimenteel geneesmiddel in te dienen zodat de klinische fase I-studies kunnen starten begin 2007.

Ablynx zijn strategie bestaat erin om een diverse en brede portfolio uit te bouwen van therapeutische Nanobodies®, die zowel voortvloeien uit zijn strategische samenwerkingsovereenkomsten als uit zijn eigen Nanobody® onderzoeksplatform. Ablynx heeft reeds met verscheidene grote farmaceutische bedrijven samenwerkingsakkoorden ondertekend, onder meer met Novartis, Centocor (J&J), Kirin Brewery en Procter &
Gamble Pharmaceuticals.

Dr. Edwin Moses, Voorzitter van de Raad van Bestuur en Gedelegeerd Bestuurder, zegt:
"We zijn zeer opgetogen met deze belangrijke financiële steun die ons werd verschaft door deze internationale investeerders met wereldfaam. Ablynx heeft nu een uitstekende financiële positie om zijn aktiviteiten uit te breiden en om zijn produktpijplijn op een agressieve manier te kunnen ontwikkelen."

Ruth Devenyns, Senior Investment Manager bij KBC Private Equity, commentarieert:
"De Nanobody® technologie van Ablynx heeft het potentieel om tot een nieuwe doorbraak te leiden in het biotechlandschap. Wij zijn uiterst tevreden dat we de leiding hebben genomen in deze nvesteringsronde. We kijken alvast uit om samen met de bestaande initiële investeerdersgroep en zijn ervaren internationaal management team het bedrijf te brengen naar zijn volgende ontwikkelingsstadium. We zijn er dan ook van overtuigd dat Ablynx' snelle ontwikkeling nog een indicator is van de sterk groeiende en kritische massa van biotech in de Benelux."

Frank Bulens, Executive Investment Manager bij GIMV, voegt er nog aan toe:
"De bestaande investeerders hadden het volle vertrouwen in de toekomst van Ablynx en waren dan ook eerder terughoudend wat betreft het toelaten van nieuwe investeerders. KBC en SR One bieden veel meer dan alleen cash en we zijn uiterst tevreden dat ze deel uitmaken van deze uitdaging."


- einde -

Over Ablynx
Ablynx is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van Nanobodies® voor de behandeling van ernstige ziekten. Nanobodies® zijn een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, gebaseerd op fragmenten van enkel-domein antilichamen. Ablynx ontwikkelt therapeutische Nanobodies® in diverse belangrijke ziektegebieden, met inbegrip van ontsteking, trombose, oncologie en de ziekte van Alzheimer. Ablynx en zijn medewerkers hebben reeds Nanobodies® geproduceerd tegen meer dan twintig verschillende therapeutische doelwitten en behaalde positieve in vivo resultaten in dierproeven in vijf therapeutische programma's. Heden zijn drie van deze programma's in een vergevorderd pre-klinisch
ontwikkelingsstadium en Ablynx verwacht dat twee hiervan de klinische fase zullen bereiken gedurende de eerste helft van 2007.

Ablynx heeft belangrijke samenwerkingsovereenkomsten met verschillende grote farmaceutische bedrijven, waaronder Novartis, Centocor (J&J) en P&G Pharma. Ablynx bouwt aan een gevarieerde en brede portfolio van therapeutische Nanobodies® via samenwerkingen met externe partijen en eigen onderzoeksprogramma's.

Geneesmiddelen gebaseerd op Nanobodies® vertegenwoordigen een belangrijke commerciële opportuniteit gezien ze de voordelen van conventionele antilichamen combineren met bepaalde kenmerken van kleine synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen en kunnen hierdoor op verschillende wijzen worden toegediend (via injectie, oraal, in sprays of zalf). Conventionele antilichamen daarentegen kunnen enkel via injectie worden aangewend. Dankzij hun unieke structuur kunnen ze zich beter richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen. Voorbeelden hiervan zijn het actief centrum van enzymen, receptoren en moeilijk toegankelijke virale interactieplaatsen. Nanobodies® worden aangemaakt in micro-organismen tegen een lage kost, wat niet haalbaar is voor conventionele antilichamen.

Ablynx heeft een dominante patentpositie op het gebied van Nanobodies® en verwierf wereldwijde en exclusieve rechten op meer dan 40 families van toegekende patenten en patentaanvragen, met inbegrip van patenten die de basisstructuur, de samenstelling, de bereiding en het gebruik van Nanobodies® omvatten (de 'Hamers patenten'). Deze werden in belangrijke territoria toegekend, inclusief de Verenigde Staten van Amerika, Europa en Japan. Alle producten gebaseerd op Nanobodies® worden door deze patenten beschermd.

Ablynx, met hoofdzetel te Gent, België, heeft al meer dan ¤70 miljoen (ruim 87,5 miljoen USD) kapitaal opgehaald dankzij een internationaal investeringsconsortium bestaande uit Abingworth Management (Verenigd Koninkrijk), Alta Partners (Verenigde Staten van Amerika), Biotech Fonds Vlaanderen (België), Gilde Investment Management (Nederland), GIMV (België), KBC (België), Sofinnova Partners (Frankrijk) en SR One (Verenigde Staten van Amerika). De patenten die aan de basis liggen van de Nanobody® technologie werden ingebracht door de oprichtende instituten VIB en VUB (Vrije Universiteit Brussel). Voor verdere informatie gelieve de website te raadplegen: www.ablynx.com

Over Abingworth Management (VK en VSA) - www.abingworth.com Abingworth is een investeringsbedrijf dat reeds lange tijd gespecialiseerd is in niet-beursgenoteerde life science bedrijven. Abingworth heeft vestigingen in Londen, Cambridge (Verenigd Koninkrijk), Menlo Park en Boston (Verenigde Staten van Amerika). In de laatste 15 jaren heeft Abingworth al meer dan 80 bedrijven financieel gesteund die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling binnen de life science en de medische wereld. Het overgrote deel van deze bedrijven is ondertussen beursgenoteerd, gefusioneerd of overgenomen door leidinggevende bedrijven van diezelfde sector. Abingworth beheert een fondsomvang van meer dan US$700 miljoen. Stephen Bunting, Managing Director, t: +44 207 7534 1500, e: bunting@abingworth.co.uk

Over Alta Partners (VSA) - www.altapartners.com
Alta Partners, met zijn basis in San Francisco, is een investeringsbedrijf dat zich toespitst op life science investeringen. Sinds zijn oprichting in 1996, beheert Alta Partners heden 7 fondsen met een gezamelijk kapitaal van US$ 1.5 miljard. Alta Partners heeft al aan meer dan 110 life science bedrijven kapitaal verschaft en investeert in biofarmaceutische en medische bedrijven, en dit zowel in start-up bedrijven als in bedrijven in een verder ontwikkeld stadium.
Ekaterina (Katya) Smirnyagina, Venture Partner, t:+33 685802191, +1 415 362 4022, e: ekaterina@altapartners.com

Over Gilde Investment Management (Nederland) - www.gilde.nl Gilde Investment Management is een internationale private equity investeerder met meer dan ¤2 miljard onder beheer. Sinds zijn bestaan in 1982, investeerde Gilde reeds in meer dan 200 bedrijven. Gilde Healthcare Partners beheert twee fondsen, met een totaal bedrag aan kapitalisatie van meer dan ¤200 miljoen (US$250 miljoen). De Fondsen richten zich op innovatieve Europese bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg waaronder geneesmiddelen, diagnostiek, medische apparatuur en technologie daaromtrent. De healthcare fondsen van Gilde worden beheerd door industrie experts met een gebalanceerde mix van operationele ervaring en venture capital kennis. Het team begeleidt wetenschappelijke ondernemers bij de vertaling van kennis naar succesvolle bedrijven. Gilde heeft de ervaring en middelen om bedrijven in elk ontwikkelingsstadium te ondersteunen en naar een beursgang te leiden.
Pieter van der Meer, General Partner, t: +31 302192554, e: vandermeer@gilde.nl

Over GIMV and Biotech Fonds Vlaanderen (België) - www.gimv.com GIMV is een Belgische investeringsmaatschappij, opgericht in 1980 en sinds 1997 genoteerd op Euronext Brussel. Ze legt zich toe op het investeren in het eigen vermogen van niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity).
GIMV is actief in drie domeinen. In ICT en Life Sciences laat GIMV vooral durfkapitaal renderen. In meer traditionele sectoren doet het ook aan management buy-outs (MBO's) en groeifinanciering (Corporate Investment). In de portefeuille houden startende ondernemingen, sterke groeiers en grote ondernemingen elkaar in evenwicht. GIMV stelt zich daarbij als een internationale marktspeler op. Het Biotech Fonds Vlaanderen is een durfkapitaalfonds dat zich toelegt op investeringen in biotechnologieprojecten in Vlaanderen. Het fonds dat werd opgericht door de Vlaamse regering en beheerd wordt door GIMV, heeft ¤25 miljoen ter beschikking voor investeringen in Vlaamse bedrijven of buitenlandse bedrijven die activiteiten opstarten in Vlaanderen.
Frank Bulens, Executive Investment Manager, t: +32 3 290 2156, e: FrankB@gimv.be

Over KBC Private Equity en KBC Private Equity Fund Biotech (België) - www.kbcpe.be en www.kbcam.be/biotech
KBC Private Equity, de risicokapitaalverschaffer van de KBC-groep, verstrekt groeikapitaal aan en financiert overnames van middelgrote ondernemingen voor bedragen tussen ¤2 en ¤50 miljoen. KBC Private Equity is voornamelijk actief in België en in Centraal-Europa, de thuismarkten van de KBC-groep.
KBC Private Equity kan zowel meerderheids- als minderheidsbelangen nemen en brengt financiële middelen aan in de vorm van aandelen- en/of 'mezzanine'-financiering. Met een ervaren team van 25 mensen beheert KBC Private Equity een portefeuille van meer dan zestig actieve participaties met een marktwaarde van meer dan ¤400 miljoen. KBC Private Equity stelt zich op als een actieve aandeelhouder met een langetermijnperspectief, die betrokken is bij de beleidsbeslissingen en het management ondersteunt in de verdere uitbouw van het bedrijf. Als onderdeel van de KBC-groep kan KBC Private Equity een beroep doen op het brede netwerk en de kennis van de groep.
KBC Private Equity Fund Biotech NV ('Biotech NV') is een Privak; een private niet-genoteerde Belgische vennootschap. Biotech investeert wereldwijd in zowel publieke als private biotechbedrijven. Biotech is genoteerd op Euronext Brussel en wordt gezamelijk beheerd door KBC Private Equity en KBC Asset Management.
Ruth Devenyns, Senior Investment Manager, t: +32 2 429 96 94, e: ruth.devenyns@kbcpe.be

Over Sofinnova Partners (Frankrijk) - www.sofinnova.fr Sofinnova Partners is een onafhankelijke investeringsmaatschappij, opgericht in Parijs in 1972 en één van de grootste risicoinvesteerders binnen Europa. In het totaal heeft Sofinnova Partners ¤900 miljoen onder management en investeert in start-up en early-stage bedrijven in de informatie technologie en life science sector. Hun investeringsstrategie is gestoeld op 2 principes: vroegtijdig investeren in projecten met een aanzienlijk potentieel en zich profileren als (co-)hoofdinvesteerder.
Sofinnova Partners heeft een jarenlange gevestigde relatie met zijn zusterbedrijf in San Francisco, Sofinnova Ventures. Het team van Sofinnova Partners bestaat uit 10 experten die met hun waardevolle marktkennis en technische expertise het portfolio van Sofinnova Partners enorm versterkt.
Denis Lucquin, Managing Partner: +33 1 53054103, e: DLucquin@sofinnova.fr

Over SR One (VSA) - www.srone.com
SR One, met vestigingen in West Conshohocken, (PA, Verenigde Staten van Amerika) en Londen (Verenigd Koninkrijk), is GlaxoSmithKline's onafhankelijke investeringsmaatschappij die risicokapitaal verschaft aan bedrijven actief in de medische sector. SR One investeert vooral in beloftevolle biotechbedrijven die zich verdiepen in de ontdekking, ontwikkeling en verkoop van innovatieve geneesmiddelen Sinds zijn ontstaan in 1985, heeft SR One meer dan US$400 miljoen geïnvesteerd in meer dan 120 beloftevolle biotech bedrijven. Voor verdere informatie over SR One, zijn personeel en investeringsportfolio, gelieve de website www.srone.com te bezoeken. Adrian Rawcliffe, Managing Partner, SR One, t: +1 610 567 1006, e: ad.g.rawcliffe@gsk.com

Over VIB (België) - www.vib.be
VIB, het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, is een onderzoeksinstituut waar 850 wetenschappers gentechnologisch onderzoek verrichten in domeinen van de levenswetenschappen, zoals menselijke gezondheidszorg en planten systeembiologie. Via zijn technologietransferactiviteiten beoogt VIB de omzetting van de onderzoeksresultaten in producten ten dienste van de consument en de patiënt. VIB heeft momenteel een octrooiportfolio van meer dan 150 patentfamilies, heeft samenwerkingsverbanden met tientallen bedrijven wereldwijd en heeft start-up-bedrijven opgericht, zoals Devgen, CropDesign, Ablynx, Peakadilly en Solucel. VIB exploiteert ook verschillende bio-incubatoren en katalyseerde de oprichting van de biotechcluster FlandersBio. VIB verstrekt ook wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie aan een breed publiek.
Rudy Dekeyser, Vice General Director en Director Technology Transfer, t: +32 9 2446611, e: Rudy.Dekeyser@vib.be

Contacten:
Media relatie voor Ablynx:
Sue Charles, CEO
Northbank Communications
t : +44 (0)20 7886 8152
m: +44 (0)7968 726585
e: s.charles@northbankcommunications.com

Ablynx:
Dr. Edwin Moses, Voorzitter en CEO
Ablynx NV
t : +32 (0)9 241 11 51
m: +44 (0)777 1954193 / +32 (0)473 39 50 68
e: edwin.moses@ablynx.com