FAVV blue tongue: 2 nieuwe haarden in de 20 km-zone, Vlaanderen.

Er zijn 2 nieuwe gevallen van blue tongue vastgesteld in schapenbedrijven, beide haarden bevinden zich in de bestaande 20km-zone, meer precies in het noord-oosten van de zone, zijnde de hoek gevormd met Nederland en Duitsland. Dit brengt het totaal aantal haarden op 17.

Deze nieuwe gevallen hebben geen invloed op de 20-km zone noch op het beschermingsgebied en het toezichtsgebied.

De wetenschappers hebben de aanpak van het Voedselagentschap bij de bestrijding van deze ziekte goedgekeurd. Zij bevestigen dat de doding van de besmette dieren in deze situatie geen optie is en dat de voorkeur moet gaan naar alternatieven, meer gericht op de bestrijding van de vectoren, de muggen die de ziekte van herkauwer op herkauwer overdragen. Om die reden raadt het Voedselagentschap aan de vatbare dieren 's nachts op stal te houden en/of met insecticiden te behandelen. In de 20 km-zone is dit trouwens verplicht.

Er zijn momenteel nog veel onbekenden met betrekking tot het voorkomen van deze ziekte in onze contreien. Het Voedselagentschap organiseert daarom met de hulp van Spaanse experts en in samenwerking met het Antwerps Tropisch Instituut een programma om muggen te vangen, hun soort te bepalen en het aantonen van de eventuele aanwezigheid van het virus in de gevangen muggen. Hiervoor zullen 5 heel specifieke vallen gebruikt worden rond 5 besmette bedrijven.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65