2e persbericht van woensdag 23 augustus 2006

Eindhoven, 23-08-2006 o Berichten uit de regio

Helmond: Politie lost veel oplichtingszaken op

Met onderzoeken in twee aparte oplichtingszaken heeft de politie in de afgelopen weken een groot aantal zaken opgelost.

Eerste zaak

Op 3 augustus werd een 58-jarige man uit Uden aangehouden. De man wordt ervan verdacht dat hij in Brabant en Limburg 45 bedrijven heeft opgelicht. De man meldde zich bij, voornamelijk, computerwinkels. De man, een nette verschijning, vertelde dat hij een goede baan had, maar dat hij een probleem had. Hij had pas een aanrijding met zijn auto gehad en daarbij was zijn laptop kapot gegaan. Hij kocht dan een laptop en af en toe een printer. Geld had hij niet bij zich, maar hij legitimeerde zich met zijn rijbewijs en wilde met een incasso betalen. Echter op de opgegeven bankrekening stond geen geld en was geblokkeerd. In 45 gevallen lukte de truc. Behalve laptops en printers wist hij ook navigatiesystemen te bemachtigen. In een geval bestelde hij een nieuwe auto en totdat die er was kreeg hij een leenauto. Hij kocht de auto niet maar reed wekenlang in de leenauto rond. In het onderzoek zijn ook enkele helers, waaronder twee mannen van 22 en 28 jaar oud, uit Deurne aangehouden en gehoord. Bij hen zijn enkele goederen teruggevonden. Deze zijn aan de rechtmatige eigenaars teruggegeven. De 58-jarige verdachte heeft de 45 zaken bekend en zit nog vast. De schade zal ongeveer 40.000 euro bedragen.

Tweede zaak

Door het attente optreden van een administratief medewerker van de politie werd op 15 augustus op het station van Best een 24-jarige man uit Lelystad aangehouden. De man werd gezocht voor een aantal oplichtingszaken. De politiemedewerker had tijdens de briefing een foto van de man gezien. Gewaarschuwde collegas konden de man even later aanhouden. De man wordt ervan verdacht tientallen, vooral oudere mensen, opgelicht te hebben. Hij was de laatste tijd vooral actief in Brabant Zuid-Oost, Midden en West Brabant, Limburg Noord, Gelderland en Twente. De man volgde oudere mensen naar hun woning. Daarna keek hij op het naamplaatje bij de buren en belde bij de oudere mensen aan. Daar vertelde hij de smoes dat hij een familielid was van de buren, hij noemde de naam die hij op het naamplaatje had gelezen. Zijn familielid zou in de supermarkt staan en diens pasje zou kapot zijn. Of hij even hun pasje met pincode kon lenen. Veel mensen vertrouwden hem en gaven de pas met pincode, waarmee al snel 1000 euro werd gepind. De man heeft op deze manier tienduizenden euros vergaard die weer opgingen aan gokken. Hij was actief vanaf 22 mei, toen hij niet van een proefverlof in de gevangenis terugkeerde. Hij moest een gevangenisstraf uitzitten voor soortgelijke zaken. Bij zijn aanhouding was hij in het bezit van enkele pasjes van eerdere oplichtingen en in zijn hotelkamer lagen enkele gestolen portemonnees en pasjes. De man zit nog vast.

Helmond: Politie arresteert verdachte van bedreiging en vernieling

De politie heeft woensdagochtend rond 11.30 uur een 20-jarige Helmonder aangehouden in de woning van zijn 16-jarige ex-vriendin in Helmond-West. Hij wordt ervan verdacht dat hij haar de afgelopen tijd heeft bedreigd. Woensdagochtend heeft hij een ruit van de voordeur van de woning van de ex-vriendin vernield. De gewaarschuwde politie heeft de man aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Helmond: Inbraak in café

Bij een inbraak in een café aan de Noord Koninginnewal zijn enkele sloffen sigaretten en enkele flessen drank weggehaald. Ook werden de spaarkas en een gokkast opengebroken, waarna het geld eruit werd gehaald. Dat gebeurde woensdag tussen 1.30 en 8.00 uur. De achterdeur van de zaak is opengebroken.

Hapert: Politie houdt twee verdachten milieudelicten aan

Dinsdag heeft het Regionaal Milieuteam van de regiopolitie Brabant Zuid-Oost in Hapert een 32-jarige man uit Hapert en een 40-jarige man uit Reusel aangehouden. Die dag stelde het Regionaal Milieuteam samen met de Provincie Noord-Brabant en de VROM-Inspectie een onderzoek in op een terrein aan de Castersedijk in Hapert. Op dat terrein werd een grote hoeveelheid afvalstoffen waaronder autowrakken, koelkasten, wasmachines, motorblokken en andere afvalstoffen aangetroffen. De bodem van het terrein was niet verhard en vrijkomende vloeistoffen en metaaldelen kwamen op en in de bodem en in de lucht terecht. Het gaat in dit geval gevaarlijke stoffen als CFK's (bedreiging van de ozonlaag en broeikaseffect bevorderend), olie en andere vloeistoffen die vrijkomen bij de sloop van auto's. Op het terrein werden deze afvalstoffen bewerkt en verwerkt. Voor het in werking hebben van het bedrijf bleek geen milieuvergunning te zijn verleend. Tevens bleek het bedrijf in strijd met het bestemmingsplan aan de Castersedijk te zijn gevestigd. Tegen het bedrijf en de verantwoordelijke personen wordt proces-verbaal opgemaakt. De bestuurlijke overheden treden ook op tegen het bedrijf en de verantwoordelijke personen.

Nuenen/Mierlo: Politie ontdekt hennepkwekerijen bij controleactie

De politie heeft woensdag bij een controleactie een aantal hennepkwekerijen opgerold. In een woning aan de Heilig Kruisgildelaan in Nuenen stonden ongeveer 200 planten. De 40-jarige bewoonster is aangehouden en na verhoor weer heengezonden met een proces-verbaal. In zes schuurtjes bij woningen aan de Bosweg in Nuenen stonden in totaal ongeveer 1000 planten. Een 33-jarige bewoner van één van de huizen is aangehouden en na verhoor weer heengezonden met een proces-verbaal. In een schuur bij een woning aan de Geldropseweg in Mierlo vond de politie een kwekerij met ongeveer 175 planten. De 50-jarige bewoner is aangehouden en na verhoor met een proces-verbaal weer heengezonden. Alle planten en bijbehorende kweekapparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Someren: Politie houdt snelheidscontrole

De politie heeft woensdag tussen 8.10 en 13.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Provincialeweg. Van de 1550 gecontroleerde voertuigen reden er 95 te hard. Er mag daar 80 km/u worden gereden; de hoogst gemeten snelheid is niet bekend.

Duizel: Geld weg bij inbraak

Bij een inbraak in een gemeenschapshuis aan het Smitseind is ongeveer 150 euro contant geld weggehaald. De inbraak werd woensdagochtend rond 9.45 uur opgemerkt. Het pand is vermoedelijk via een openstaand raam betreden.