Ingezonden persbericht


Online reismarkt zit in de lift; bedrog ligt op de loer

Internet Security Systems: aantal reiswebsites groeit in twaalf maanden met 25 procent

Capelle aan den IJssel, 23 augustus 2006 - Internetgebruikers zijn gek op vakantie- en reiswebsites. Volgens Internet Security Systems (ISS) (Nasdaq: ISSX) blijkt dat onder meer uit het feit dat het aantal reiswebsites de afgelopen twaalf maanden met 25 procent is toegenomen. Deze stijging brengt gevaren met zich mee. Niet alleen is het risico op bedrog groter, maar ook zien kwaadwillenden hun kans om via bijvoorbeeld phishing persoonlijke gegevens te achterhalen.

Een rapport van Forrester Research toont aan dat een derde van de euro's, ponden en kronen die Europese consumenten online uitgeven, wordt besteed aan het boeken van vakantiereizen. Uit dit rapport blijkt dat de online bestedingen voor reizen naar verwachting met 133 procent groeien tot bijna 77 miljard euro in 2011. Opvallende uitkomst van het door ISS uitgevoerde onderzoek is het feit dat meer dan de helft (60,4 procent) van de reiswebsites afkomstig is uit de Verenigde Staten. Duitsland volgt op de tweede plaats met 12,9 procent en Groot-Brittannië staat derde met slechts 5 procent.

Wereldwijde top-5 van landen die reiswebsites beheren:
1. Verenigde Staten 60,4 %

2. Duitsland 12,9 %

3. Groot-Brittannië 5,0 %

4. Oostenrijk 4,2 %

5. Canada 2,9 %

Europese top-5 van landen die reiswebsites beheren (gemeten naar het aandeel van wereldwijde reiswebsites):
1. Duitsland 12,9 %

2. Groot-Brittannië 5,0 %

3. Oostenrijk 4,2 %

4. Nederland 1,3 %

5. Frankrijk 1,2 %

"Het gebruik van breedbandinternet groeit sterk. Met als gevolg dat steeds meer reisorganisaties hun diensten online aanbieden. Speciale aanbiedingen voor internetgebruikers maken een belangrijk onderdeel uit van hun aanbod", zegt James Rendell, specialist beveiligingstechnologie bij Internet Security Systems. "Om teleurstellingen of te hoge kosten te voorkomen, moeten internetgebruikers zich verdiepen in de achtergronden van de aanbieder, nog voordat ze online een reis boeken. Het is erg belangrijk om na te gaan of het om een bonafide aanbieder gaat. Daarnaast moeten internetgebruikers op hun hoede zijn voor en zich voorbereiden op phishing-aanval. Zeker tijdens het vakantieseizoen, waarin de oplettendheid wat minder groot is, is het zaak de bedreiging voor te blijven. E-mailgebruikers moeten ook dan alert blijven op e-mails die ze ontvangen."

Het aanbod van toeristische en reiswebsites is kleurrijk en divers. Behalve de grote touroperators kunnen internetgebruikers ook terecht bij kleinere en tot nu toe onbekende nichespelers op de markt. Helaas zijn ook online zwendelaars blij met het vakantieseizoen. Een voorbeeld van zwendel is een e-mail waarin de ontvanger wordt meegedeeld dat hij of zij een reis heeft gewonnen. De e-mail lokt de ontvanger vervolgens via een geïntegreerde weblink in de tekst naar een aangepaste website. Hier trapt het slachtoffer in de val van de phisher.

De webcontent-filter-database van ISS Proventia is een centraal onderdeel van het Proventia Webfilter-product. ISS biedt organisaties daarmee de mogelijkheid om internettoegang voor werknemers te optimaliseren en niet-werkgebonden internetgebruik te voorkomen. Hierdoor neemt de productiviteit van werknemers toe en wordt de wettelijke aansprakelijkheid wegens ongeoorloofd privésurfen of 'vakantiewinkelen' beperkt.

Internet Security Systems
Internet Security Systems, Inc. (ISS) (Nasdaq: ISSX) is met zijn beveiligingsproducten en -diensten tegen internetbedreigingen de vertrouwde beveiligingspartner voor wereldwijd opererende bedrijven en overheden. ISS levert sinds 1994 bewezen kosteneffectieve oplossingen en vermindert aansprakelijkheids- en bedrijfsrisico's voor klanten wereldwijd. De producten en diensten van ISS zijn gebaseerd op proactief beveiligingsonderzoek door ISS X-Force, het gerenommeerde onderzoeks- en ontwikkelingsteam van ISS. ISS heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta (VS) en vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië, Europa en het Midden-Oosten. Het hoofdkantoor voor Europa is gevestigd in Brussel.