Socialistische Partij

Onrust in gevangenissen consequentie van gevaarlijke bezuinigingen

23-08-2006 * Recente berichten in onder meer GPD-kranten over de onrust in het gevangeniswezen moeten serieus worden genomen. De praktijk bewijst wat velen voorspelden: bezuinigingen op het gevangeniswezen leiden tot meer geweld en kunnen de samenleving duur komen te staan. Dit zeggen SP-Kamerleden Jan Marijnissen en Jan de Wit en de werkgroep Morgen Beter waarin gevangenispersoneel, reclasseringswerkers en (ex-) gedetineerden werken aan een beter gevangeniswezen.

Meer dan 70% van de gevangenen gaat binnen een paar jaar na vrijlating weer in de fout. Het is dan ook terecht dat minister Donner in het gevangeniswezen serieuze hervormingen wil doorvoeren. Hij wil nadruk leggen op `individueel maatwerk' en een gedetineerde gedurende zijn straf aanspreken op zijn gedrag. Wie meewerkt wordt beloond, wie zich niet aan de regels houdt verliest rechten.

Het is inderdaad hoog tijd voor een ware cultuuromslag. Een motiverende benadering van de gedetineerde door bewaarders kan bijdragen aan de resocialisatie. Echter, vanuit het gevangeniswezen komt al lange tijd de klacht dat door de vele bezuinigingen de rol van de bewaarder is gemarginaliseerd. Ze kunnen amper nog bijdragen aan pogingen om gedetineerden op het rechte pad te krijgen. Maar ze hebben ook minder zicht op de onderlinge verhoudingen en dat gaat ten koste van ieders veiligheid. Als Donner iets wil veranderen, moet hij eerst de gevolgen van zijn bezuinigingen onder ogen zien.

Het belangrijkste vereiste voor verbeteringen is volgens `de mensen in het veld' dat het persoonlijke contact weer een hoofdrol krijgt. Maar Donner wil juist dat er `arbeidsextensiever' gewerkt gaat worden: gekwalificeerd personeel vervangen door goedkope camera's. Maar die registreren niet of er iets broeit en zijn ook niet goed in het motiveren van criminelen om te veranderen. Het is ook dom om het aanbod van onderwijs voor gedetineerden sterk te verminderen, zoals de minister van plan is. Met kortgestraften - vaak jonge mensen die hun eerste stappen op het verkeerde pad hebben gezet - wordt helemaal niets gedaan. Terwijl juist alles op alles gezet moet worden om te voorkomen dat zij op de `universiteit van de misdaad' volleerde criminelen worden. De maatschappelijke kosten daarvan zijn uiteindelijk veel hoger dan van een intensief onderwijsprogramma. De gevangenisarbeid wordt straks alleen aangeboden als dat zichzelf terugbetaalt. Dat betekent dat heel veel gedetineerden binnen niet aan de slag kunnen, terwijl juist het aanleren van vaste werktijden en een mentaliteit van aanpakken en volhouden van grote waarde zijn. Het zou een enorme blunder zijn als we mensen maandenlang laten niksen en hun laten hand ophouden, daar wordt niemand beter van.

Hervormingen zijn hard nodig, maar kunnen alleen slagen als het geen verkapte bezuinigingen zijn. Het personeel is vrijwel eenstemmig: `ontmenselijking' van de gevangenissen moet worden teruggedraaid in plaats van verder doorgevoerd. Niet alleen omdat het beter voor de gevangene is, maar vooral omdat recidive Nederland een hoop ellende oplevert en ontzettend veel geld kost. Investeren in personeel, onderwijs en arbeid is de beste manier om op den duur tot serieuze besparingen te komen.
Zie ook:
* Morgen Beter