Gemeente Breda

Gemeente biedt extra kansen aan allochtone vrouwen

De gemeente Breda gaat 50 extra trajecten beschikbaar stellen om allochtone vrouwen de kans te geven beter Nederlands te leren. Hierdoor moeten zij in staat zijn vanaf 1 januari 2007 aan de eisen van de nieuwe inburgeringswet te voldoen.

De gemeente maakt gebruik van extra financiering die het Rijk beschikbaar stelt voor het grotestedenbeleid. Breda krijgt EUR 300.000,- om de intensieve begeleiding te betalen. Het Rijk stelt daarbij de voorwaarde dat het geld aan allochtone vrouwen wordt besteed. Een andere voorwaarde is dat de trajecten zijn gericht op leren van de Nederlandse taal en kennis opdoen over de Nederlandse samenleving.

Op 7 juli heeft de Tweede Kamer de nieuwe Wet inburgering aangenomen. Het ziet er naar uit dat deze op 1 januari 2007 van kracht wordt. Op dat moment worden zo'n 3.000 Bredase burgers inburgeringsplichtig. Dat betekent dat zij volgens de wet de plicht hebben in te burgeren. De inburgering wordt gevolgd door een landelijk examen. Het niet halen van het examen kan een boete tot gevolg hebben of zelfs gevolgen voor de verblijfsvergunning.

Door het beschikbaar stellen van de extra trajecten kunnen allochtone vrouwen zich op kosten van de gemeente goed voorbereiden op de nieuwe wet met bijbehorende verplichtingen. De gemeente op haar beurt kan door de trajecten `oefenen' bij het trainen van inburgeringsplichtigen op het inburgeringsexamen.

Breda, 23 augustus 2006