Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2050617360 Doorkiesnummer Ons kenmerk AM/ESM/06/67604 Datum 23 augustus 2006 Onderwerp Kamervragen van het lid Algra (CDA) inzake ESF

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Algra (CDA) over ESF.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Ons kenmerk AM/ESM/06/67604

2050617360

Vragen van het lid Algra (CDA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over ESF. (Ingezonden 3 augustus 2006)


1
Is het waar dat u bij beoordelingen van aanvragen voor ESF-subsidie andere, strengere criteria hanteert dan vóór 28 oktober 2005?


2
Indien dat het geval is, waarom is daartoe besloten en met welk doel worden die andere criteria toegepast?


3
Is dit een manier om de afhandeling zodanig te rekken en strenger te maken dat budgetoverschrijding wordt voorkomen?

Antwoord vraag 1, 2 en 3
Nee, met het sluiten van het loket zijn de criteria voor het beoordelen van aanvragen voor ESF-subsidie niet gewijzigd. Wel zijn de gewijzigde omstandigheden (i.c. budgetuitputting) aanleiding voor het Agentschap SZW om bij het verlenen van subsidies, het monitoren van al lopende projecten en het vaststellen van ESF-subsidie, in het uitvoeringsbeleid extra aandacht te geven aan punten die van invloed zijn op de uitgavenrealisatie. Zie ook het antwoord op vraag 8 en 9.


4
Ziet u vertraging in be- en afhandeling van ESF-aanvragen als legitiem middel om eventuele overschrijding van het ESF-budget te drukken?

Antwoord vraag 4.
Nee. Het uitvoeringsbeleid is erop gericht om zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen de daarvoor geldende termijnen een beschikking af te geven. Door het grote aantal subsidieaanvragen dat eind oktober 2005 is ontvangen, is in een aantal gevallen deze deadline niet gehaald.


5
Bent u van mening dat door deze wijze van handelen de overheid als betrouwbare partner in het geding raakt? Hoe beoordeelt u dat risico?


---

Ons kenmerk AM/ESM/06/67604


6
In hoeverre en op welke manier zorgt u ervoor dat de Rijksoverheid met betrekking tot de afwikkeling van de ESF-aanvragen niet het stempel 'onbetrouwbare partner' krijgt?

Antwoord vraag 5 en 6.
De afhandeling van ESF-aanvragen zal, net als voorheen is gedaan, zorgvuldig plaatsvinden en het Agentschap SZW spant zich in om dit binnen de daarvoor geldende termijnen te doen. Aanvragers zijn op de hoogte gesteld indien de behandeling van de aanvraag vertraging opleverde.


7
Voldoet de werkwijze nog aan de EU-criteria?

Antwoord vraag 7.
Ja.


8
Worden er afspraken gemaakt met aanvragers die enerzijds leiden tot versnelde duidelijkheid en anderzijds tot verlaging van aanvraagbedragen? Zo ja, met wie worden die afspraken dan gemaakt en om welk budget gaat het?

Antwoord vraag 8.
Het AG monitort het verloop van meerjarige projecten op basis van door de aanvrager jaarlijks in te dienen voortgangsrapportages. Indien uit de voortgangsrapportages een onderrealisatie blijkt ten opzichte van het oorspronkelijke ingediende projectplan waar redelijkerwijs van mag worden aangenomen dat die binnen de resterende looptijd van het project niet meer kan worden ingelopen vraagt het AG de aanvrager een bijgestelde begroting in te dienen voor de resterende looptijd van het project. Op basis daarvan kan de subsidieverlening neerwaarts worden bijgesteld. Over het hiermee gemoeide budget zijn nog geen uitspraken te doen.


9
Op welke andere manier probeert u overschrijding van het ESF-budget te voorkomen en te beperken?

Antwoord vraag 9.
Vanaf 28 oktober 2005 9:00 uur worden geen nieuwe aanvragen voor ESF3 subsidie meer gehonoreerd. Tevens worden, zoals aangegeven mijn brief van 1 december jl. (TK 26642, nr. 77) wijzigingen en verlengingen als nieuwe aanvragen beschouwd en dus niet gehonoreerd.


---

Ons kenmerk AM/ESM/06/67604


10.
Welke gevolgen heeft de uitspraak in de TMU-zaak over de vorige ESF-periode voor andere nog lopende zaken?

Antwoord vraag 10
Momenteel wordt onderzocht of door de Staat cassatie zal worden ingesteld tegen het arrest van het Hof. De cassatietermijn verloopt op 4 oktober a.s. De TMU-zaak is zeer casuïstisch en er zijn nauwelijks nog soortgelijke lopende zaken. In verband hiermee verwacht ik dat, indien wordt berust in het arrest van het Hof, het arrest geen gevolgen zal hebben voor andere nog lopende zaken uit de periode 1994-1999.


11
Hoeveel geld is gereserveerd voor ESF-problemen in deze en vorige periode? Wanneer is alles helder en afgehandeld en hoeveel gaat dat kosten?

Antwoord vraag 11.
Voor de ESF periode 1994-1999 is een bedrag van ca. 38 mln. gereserveerd. Dit bedrag dient voor zowel de afwikkeling van de declaraties bij de Europese Commissie als voor de niet- declarabele (hoger) beroepszaken. Volgens de huidige inzichten is het onwaarschijnlijk dat dit bedrag ten volle nodig is voor de afwikkeling van de nog openstaande zaken. Tot op heden zijn 23 van de 24 ESF-programma's uit die periode afgesloten. Het formele akkoord op het laatste programma wordt op korte termijn verwacht. Daarna kan behoudens de dan nog lopende (hoger) beroepszaken een totaal overzicht gegeven worden van de periode 1994-1999. Op 2 augustus jl heeft de Raad van State uitspraak gedaan in 17 van de nog 28 in hoger beroep openstaande ESF-oud zaken In 12 zaken is het hoger beroep ongegrond verklaard; één zaak is gegrond verklaard. In de overige 4 beslissingen van de Afdeling zijn de uitspraken van de rechtbank Rotterdam vernietigd en terugverwezen naar deze rechtbank. Tevens lopen er nog 63 beroepszaken.

Over de precieze kosten voor de ESF-periode 2000-2006 is op dit moment nog niets te zeggen. Pas na einddeclaratie van het huidige ESF-programma in Brussel in 2009 is het mogelijk behoudens de dan lopende (hoger) beroepszaken een totaal beeld te schetsen.

Het kabinet houdt op de SZW-begroting onder meer rekening met onvoldoende ESF-budget voor tijdig ingediende subsidieaanvragen en houdt op de aanvullende post rekening met een eventueel ongunstige uitkomst van het hoger beroep inzake het sluitingsmoment van het ESF- loket. De omvang van deze bedragen wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt.


---