Hes Beheer NV

persbericht Europoort/Rotterdam, 23 augustus 2006

Operationele winst hes beheer eerste halfjaar op hetzelfde niveau als vorig jaar

H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft over het eerste halfjaar een genormaliseerd nettoresultaat (= exclusief bijzondere resultaten en boekwinsten) gerealiseerd van E 3,6 miljoen, ten opzichte van E 3,5 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. Alle dochters en deelnemingen leverden een positieve bijdrage aan het resultaat. Het nettoresultaat daalde van E 6,3 naar E 3,6 miljoen. Deze daling werd volledig veroorzaakt door bijzondere baten van per saldo E 2,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. In het afgelopen halfjaar werden er geen bijzondere resultaten geboekt.

De aanvoer van bulkgoederen liet een divers beeld zien. Het meest opvallend waren meer overslag voor de energiemarkt en minder assistentie bij omliggende bedrijven. De omzet nam met 1,9% toe tot E 31,5 miljoen (E 30,9 miljoen). Deze stijging was voornamelijk te danken aan een levendige vraag naar opslag en meer toegevoegde waarde. Per saldo daalde het aangevoerde volume met 6%. De investeringen bij OBA, EMO en EBS liggen op schema. Met deze investeringen wordt de dienstverlening naar klanten wezenlijk uitgebreid en worden de operationele prestaties verbeterd.

Voor het tweede halfjaar verwacht de directie een hogere nettowinst dan in het eerste halfjaar.

NADERE TOELICHTING

De geconsolideerde omzet nam met E 0,6 miljoen toe tot E 31,5 miljoen (+ 1,9%). OBA (50%) boekte de grootste omzetstijging. Ook EBS (100%) slaagde erin omzetgroei te bewerkstelligen. Het Engelse NHBS (100%) moest daarentegen met minder omzet genoegen nemen.

In het eerste halfjaar 2006 zijn geen bijzondere resultaten en/of boekwinsten gerealiseerd. In de bedrijfslasten over het eerste halfjaar 2005 zijn de boekwinst op de verkoop van materiële vaste activa en bijzondere waardeverminderingen verwerkt, per saldo E 2,8 miljoen. Indien deze ook in 2005 buiten beschouwing worden gelaten, dan zijn de bedrijfslasten gestegen van E 29,5 naar E 30,1 miljoen. Deze stijging werd voornamelijk veroorzaakt door een toename van de kosten voor uitbesteed werk (E 0,4 miljoen hoger) vanwege meer inhuur van derden. Daarnaast waren overige kosten hoger, onder meer door een stijging van de energiekosten en diverse andere prijsverhogingen. In vergelijking met ultimo 2005 zijn de financieringskosten gedaald vanwege een lager gemiddeld uitstaand krediet.

Pagina -2-
Halfjaarcijfers HES Beheer
23 augustus 2006

Geconsolideerde groepsmaatschappijen

De genormaliseerde nettowinst bij EBS bleef ongeveer gelijk aan vorig jaar. De omzet steeg met 1,7%, terwijl de aangevoerde tonnage daalde. De hogere omzet was vooral te danken aan een sterke vraag naar opslag en meer toegevoegde waarde activiteiten. De daling van de overslag van industriële mineralen werd voornamelijk veroorzaakt door minder assistentie bij omliggende bedrijven. De overslag van agribulk en kolen bleef ongeveer gelijk. De operationele bedrijfskosten gaven een geringe stijging te zien, met name door hogere externe kosten.

NHBS leverde een redelijke bijdrage aan het groepsresultaat. Door de achterblijvende export van agribulk bleef de omzet, en daardoor de winst, echter achter bij de uitzonderlijk goede score van vorig jaar.

OBA heeft een uitstekend halfjaar achter de rug, in het bijzonder door een duidelijke stijging in de aanvoer van kolen. De totale aanvoer groeide; samen met toegenomen opbrengsten uit terrein- en loodshuur zorgde deze groei voor een omzetstijging van 9,9%. De kostenstijging bleef beperkt tot 3,6%. Ondanks een hogere belastingdruk slaagde OBA erin om haar winstbijdrage van vorig jaar te overtreffen.

Niet-geconsolideerde deelnemingen

Het aandeel in het resultaat van de niet-geconsolideerde deelnemingen bleef nagenoeg gelijk: E 2,8 miljoen, ten opzichte van E 2,9 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. Tegenover een hogere bijdrage van EMO/EKOM (31%) stond een lagere bijdrage van OVET Holding (33,3%). EMO had wederom een sterk eerste halfjaar. De omzet steeg met 2,6%, ondanks een daling in de aanvoer . De aanvoerdaling was toe te schrijven aan minder assistentie in de overslag van ijzererts. De omzetstijging was vooral te danken aan veel opslag en een verbeterde despatch. De bijdrage van OVET Holding was bevredigend, maar bleef duidelijk achter bij vorig jaar. Oorzaak was een aanzienlijk langere onderhoudsstop dan voorzien bij een naburige elektriciteitscentrale, waarvoor OVET de kolenaanvoer verzorgt. Dankzij de sterk blijvende opslag bleef de omzetdaling beperkt tot 11,2%. Rotterdam Bulk Terminal (45%) en Maas Silo (40%) leverden een bescheiden positieve bijdrage.

Directie H.E.S. Beheer N.V.