Libelle Ster 2006 - Kandidaat Eva Brussaard

ZWOLLE, 20060823 -- Libelle Ster 2006 gaat naar Sterke Toegewijde vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat: Libelle STERREN. Ze verzetten, vaak achter de schermen, bergen werk voor een goed doel. Libelle zet tien van deze bijzondere vrouwen in de schijnwerpers. Kiest u strakt mee wie de Libelle STER van 2006 wordt?

Eva Brussaard (26), moeder van Floris (2), schreef een boek voor jonge alleenstaande moeders. Met de opbrengst van het boek financiert ze projecten voor tienermoeders.

Eva was 22 en zat in het laatste jaar van haar hbo-studie Vastgoedmanagement toen ze zwanger raakte. Haar vriend wilde geen kind en dat betekende het einde van hun relatie. `Ineens' was ze een jonge alleenstaande moeder. Eva: "Ik liep tegen zoveel dingen aan! Ik wilde graag werken aan een goede toekomst. Maar ja, zonder geschikt huis, met een stopgezette studiefinanciering en een moeilijke zwangerschap heb je niet zo weel mogelijkheden. En hoe zat het eigenlijk met de alimentatie, de ouderlijke macht, waar kon ik terecht voor hulp, hoe kwam ik financieel rond?
Op zoek naar informatie bezocht Eva voorlichtingsavonden voor alleenstaande moeders. Eva: "Daar ontmoette ik ook veel tienermoeders. Meisjes die er vaak alleen voor stonden. Dat maakte me zo verdrietig. Ik had mijn studie bijna af, had wat werkervaring en in ieder geval een mogelijkheid om na mijn bevalling te gaan werken. Maar als je vijftien bent, heb je nog geen diploma en werkervaring en kom je niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Ieder jaar komen er in Nederland zo'n 2000 nieuwe tienermoeders (tot 23 jaar) bij. Eva: "Ik dacht: ik ga de dingen waar ik zelf tegenaan loop, opschrijven en samen met een jurist een juridische bijlage maken. Zodat tienermoeders weten wat hun rechten en plichten zijn." De opbrengst van haar boek Van alleen naar twee, dat nu ruim een halfjaar in de winkels ligt, gaat naar projecten voor tienermoeders. Eva zet zich ook op andere manieren in, door bijvoorbeeld gratis computers te regelen voor tienercentrum Steady in Rotterdam. Jonge moeders kunnen de computers daar gebruiken voor hun schoolopdrachten, om informatie op te zoeken of om een sollicitatiebrief te schrijven. Voor jonge moeders vervult Eva inmiddels een voorbeeldfunctie. Eva: "Ik geef lezingen op voorlichtingsavonden en dan willen ze alles van me weten. Het is ook een zware en moeilijke periode die je doormaakt. Na de bevalling ben je een en al emotie. Dan gaat het echt niet allemaal zo makkelijk. Helemaal niet als je voor de wet nog en kind bent."

Eva Brussaard, van alleen naar twee 16,90 (uitgeverij ten Have)
www.uitgeverijtenhave.nl
www.vbok.nl
vormgeving: www.shop-around.nl





Ingezonden persbericht