Llink



Dromen over wederopbouw
LLiNK Warzone bezoekt Afghanistan

Na de brute aanslagen op het World Trade Centre in New York besloot president George W. Bush een 'War on Terror' in gang te zetten. Het belangrijkste doel was al-Qaeda voorman Osama Bin Laden en Talibanstrijders uit Afghanistan te verdrijven. Na decennia van oorlog is het inmiddels 'vrede' in het land, maar wat is er nu eigenlijk echt veranderd? Is er al sprake van een democratie? Mogen vrouwen weer naar school en moeten ze nog steeds een burka dragen? Hariwa Rassa reist voor LLiNK af naar haar geboortestad Kabul om antwoord te krijgen op al deze vragen. LLiNK Warzone is woensdag 23 augustus om 23:40 uur te zien op Nederland 3.

De aflevering van vandaag gaat niet alleen over gelijke educatie- en carrièrekansen voor vrouwen, maar ook over de Afghaanse regering: zijn ze wel bij de les? Helaas moeten we constateren dat dat niet het geval is. Van de beloofde massale ontwapening is niets terecht gekomen, en ook is er nog geen huis gebouwd of herbouwd in Kabul.

Hariwa sprak met president Karzai, die erg zijn best wil doen voor vrede in zijn land. Ook heeft ze een gesprek met Henk Koff, plaatsvervangend commandant van de Multinationale Brigade (de ISAF), die met zijn soldaten helpt met het herbouwen van scholen en het aanleggen van waterputten.

Toen een oom van Hariwa in 1989 door Mujaheddin-strijders gevangen werd genomen, besloten haar ouders met het gezin Afghanistan te ontvluchten. Ze belandden in Nederland, waar Hariwa een studie Antropologie oppakte. Ze is nu bijna klaar met haar studie en het is haar droom om terug te keren naar haar geboorteland en te helpen met de wederopbouw.

LLiNK Warzone Afghanistan is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, afdeling Ontwikkelingssamenwerking.

LLiNK Warzone is woensdag 23 augustus om 23:40 uur te zien op Nederland 3. Deze zomer herhaalt LLiNK de Warzone uitzendingen van BNN. Na de zomer volgt een nieuwe eigen reeks. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.

Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden op:

http://www.llink.nl/Beeldmateriaal.133.0.html